Заседаваме открито, защото предстои трети опит на мобилните оператори да

...
Заседаваме открито, защото предстои трети опит на мобилните оператори да
Коментари Харесай

Алипиев: Интересуват ме правните аргументи, които защитават потребителите

Заседаваме намерено, тъй като следва трети опит на мобилните оператори да усилят месечните абонаментни такси на потребителските контракти. Във връзка с това има доста правни причини, които да се опълчват и защитят потребителските ползи на потребителите, само че има и правни причини, които да защитят потребителските ползи на търговците. Мен ме интересуват първите, които пазят ползите на потребителите.

Това съобщи Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по време навън съвещание на КЗП, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ През 2023г. бяха тиражирани доста тези в общественото пространство, доста тези за неравноправност на клаузите за индексация, за практикуване на нелоялна комерсиална процедура “, съобщи Алипиев и прикани всички участващи в съвещанието да показват своите мнения.

„ След като се срещна с правните причини ще изготвя стимулиран отчет, който в резултат на вътрешните ми убеждения и чутото през днешния ден, ще предложа на КЗП да се гласоподава по отношение на индексацията на месечните абонаментни такси ”, разясни той.

Константин Арабаджиев член на КЗП разяснява, че предходната година е имало 3 отчета, импортирани от способената дирекция, които визират тъкмо тази индексация.

„ Странно за какво година и един месец тези три отчета, с стимулирани мнения на специалистите да обявим тази уговорка за неравноправна не са влизали на съвещание на Комисията ”, сподели той и уточни, че оттук-нататък за всички ще е забавно да чуят другите мнения и акцентира, че този проблем би трябвало да бъде решен по един или различен метод.

Инна Бояджиева от администрацията на Омбудсмана изрично съобщи, че тяхното мнение е, че има неравноправна уговорка в договорите. „ Първо тази уговорка не е контрактувана самостоятелно. Потребителите не могат да въздействат на наличието на контракта. Тази уговорка е подписана във щета на потребителя ”, разяснява тя и добави, че не е планувано понижаване в противоположната посока. Според нея потребителят не може да се откаже от контракта, само че даже и да го направи, ще отиде при идващия, който е индексирал цените си. „ Потребителят не може да оцени икономическите последствия от сключването на този контракт “, сподели Бояджиева.

Иван Димитров, ръководител на Комисията за контролиране на известията уточни, че КРС има отношение към контролиране на цените на едро, което няма отношение към това, което се разяснява на съвещанието в КЗП.

Димитър Деков, ръководител на Сдружението за правна помощ на потребителите уточни, че уговорка, която едностранно разрешава на търговците да индексират цените, когато е налице инфлация и да не понижават цените при дефлация, то тази уговорка е неравноправна.

Емил Алексиев от Министерство на стопанската система и промишлеността разяснява, че несъмнено мобилните оператори имат право да индексират цените на услугите, които дават, само че това не изчерпва проблема. „ В случая КРС не е способена да се произнесе по отношение на контракт с общи условия във връзка с това дали договорът съдържа клаузи, които са неравноправни. В момента преглеждаме контракт, който надвишава рамките на българското законодателство. В случая се касае за вярното използване на европейско законодателство ”, разясни той.

Очаквайте детайлности! /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР