Заради мащабния ракетен обстрел в Израел, във фокуса на много

...
Заради мащабния ракетен обстрел в Израел, във фокуса на много
Коментари Харесай

Какво представлява израелската противоракетна система „Железен купол“

Заради огромния ракетен обстрел в Израел, във фокуса на доста хора е системата за противоракетна защита “Железен купол ”. Iron Dome съумява да прихване и обезоръжи по-голямата част от хилядите изстреляни ракети. По съответно има % на прихващане към 90%, по данни на израелското министерство на защитата.

Защо е основан Iron Dome?

Железният купол е основан, с цел да се оправи с минохвъргачки и ракети, изстреляни по Израел от относително близко разстояние. По съответно от Газа и Ливан. Първото му прихващане беше през април 2011 година, когато смъкна ракета „ Град “, изстреляна от Газа към израелския град Ашкелон. Оттогава той е прихванал хиляди ракети.

Как работи?

Чувствителен радар открива идващ снаряд, приближаващ от 4 до 70 километра и предвижда неговата траектория и точка на удара. Контролен център обработва тази информация и се свързва с пускова установка, която изстрелва ракета, с цел да унищожи снаряда. Системата е проектирана да реагира единствено на снаряди, които съставляват опасност, изключително за обитаеми места. Той се въздържа от огън по ракети, изчислени да кацнат в празен терен и по този метод резервира ракети. Нещо изключително значимо при положение на масирани офанзиви. Цената на всяка ракета е към 40 000 до 50 000 $, съгласно откривател от Израелския институт за проучване на националната сигурност.

Установките са мобилни и към средата на 2021 година Израел разполага с 10 от тях.

Те са ситуирани в цялата страна, съгласно американския боен реализатор Raytheon Technologies, който през 2014 година стартира взаимно произвеждане на Iron Dome с основателя на системата, израелската Rafael Advanced Defense Systems. Всяка батарея има три до четири пускови установки за отбрана на обитаема зона от 155 квадратни километра, съгласно Raytheon. Системата е проектирана да работи дейно при всевъзможни метеорологични условия.

Кой го финансира?

Първоначално Iron Dome беше създаден без помощта на Съединени американски щати, само че през 2011 година основният съдружник на Израел стартира да поддържа финансово програмата. След като Съединени американски щати вложиха в Iron Dome, Конгресът настоя за шерване на технологии и взаимно произвеждане, което е методът, по който Raytheon влезе в картината. Прави съставни елементи за системите, които прихващат вражеските ракети. Днес някои от противоракетните акумулатори се създават в Съединени американски щати. Американската поддръжка за системата е част от по-голям пакет от американска военна помощ за Израел, която съгласно съглашение сред двете страни ще възлиза на общо 38 милиарда $ през годините 2019 до 2028 година

Какъв е резултатът от работата на Купола?

Железният купол е избавил доста израелци от гибел или пострадване. От една страна, това дава на израелското държавно управление време и политическо пространство да реши по кое време и по какъв начин да отговори на ракетни офанзиви. В някои случаи това значи, че Израел е срещу сухопътна инвазия в Газа. Някои анализатори настояват, че отбраната на Железния купол приспива израелците във подправеното чувство, че могат да си разрешат да пренебрегват вековния спор с палестинците, вместо да се ангажират с дипломация за разрешаването му.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР