Заради липса на сняг хотелиери в зимните курорти започнаха да

...
Заради липса на сняг хотелиери в зимните курорти започнаха да
Коментари Харесай

Хотелиери компенсират липсата на сняг с партита, най-голям е отливът в Банско

Заради липса на сняг хотелиери в зимните курорти започнаха да анулират резервации. Сняг липсва освен у нас, само че и в други европейски курорти.

" Януари доникъде е слаб сезон за зимен туризъм в България. По Коледа и Нова година има доста резервации, както и февруари-март. А януари месец обичайно е по-слаб. При някои хотели анулациите са 15-20%, а при резервациите в последния миг има слаба претовареност. В Банско е максимален отливът, там легловата база е най-голяма. Там има отстъпки от въжен превоз картите. В Пампорово скиорите съумяват да покарат на повече писти, където работят 7 писти ", уточни основният специалист към Института за оценки и разбори в туризма Константин Занков в студиото на " България заран ".

Той посочи, че в Банско има условия за каране на ски заран, по-подходящи са за начинаещи скиори, а не за такива, които желаят по-екстремно каране по черни и червени писти. Занков посочи, че сега застраховката " липса на сняг " не важи, тъй като подобен има, въпреки и нищожен.

" Той е бистър, не е естествена снежна завивка. Реално хотелиерите реагират по друг метод. Тези с анулациите си съблюдават изискванията по контракта. Има хотелиери, които при опция оферират да трансформират престоя за последващи дати. Но може да има повишение на цените. Други демонстрират, че могат да дават качествена сложна услуга - има положителни заведени, вкусна храна, виновност. Не единствено ските са значими. Туристите идват и за заниманията около ските. Има атрактивни стратегии за вечерните празненства. Много хотели имат балнео и SPA. При тях няма толкоз доста анулации ", посочи Занков пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията са за по-силен интерес в края на януари и февруари, когато е ученическата почивка. Тогава ще има и повече туристи от чужбина. 

" Февруари идват най-вече англичани. Очакванията са за 90% претовареност, надяваме се на мощен март, за какво не и да има късен сняг и до Великден ", сподели Константин Занков.

Той не чака неуспех на зимния туристически сезон, а най-печеливши ще бъдат хотелиерите, които предложат необятен набор от услуги.

" Няма по-добър екскурзиант от българския, може да предложи на свои другари, да запълни анулациите в последния миг. Да се върне втори, трети път ", уточни Занков.

А българите, които предпочетат ски почивка в чужбина, избират Алпите. Все по-често и курортите в прилежаща Сърбия. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР