Булгаргаз иска от руския енергиен гигант Газпром €400 милиона заради

...
Булгаргаз иска от руския енергиен гигант Газпром €400 милиона заради
Коментари Харесай

Булгаргаз поиска от Газпром €400 милиона компенсации заради спрения руски газ през 2022-а

" Булгаргаз " желае от съветския енергиен колос " Газпром " €400 милиона поради спрения съветски газ преди две години. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг. 
 България без съветски нефт: ще нарастнат ли горивата и с какъв брой
България без съветски нефт: ще нарастнат ли горивата и с какъв брой

От днешния 1 март 2024 година съветските горива са сменени с импорт от Казахстан, Ирак и Тунис

Съгласно контракта в началото " Булгаргаз " ще изпрати претенцията към " Газпром Експорт ", а в случай че не получи отговор, ще се обърне към трибунал в Париж. Българската страна дава месец на " Газпром " да изпати обезщетенията.

" Смятам закъснение с повече от две години за неприемливо ", съобщи Владимир Малинов.
 Снимка 203882
Източник:

От компанията са създали юридически и финансов разбор, въз основата на които е взето решението за предявяването на претенцията. 

Министър Малинов разяснява и завършилия търг за полутечен природен газ на терминалите в Турция за месец юни . " В процедурата са взели участие 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи предложения. След класиране по авансово оповестени от Булгаргаз критерии, преди всичко е класирана компанията " Боташ ".

" В допълнение за резервирания потенциал по подписаното сред фирмите в края на 2022 година съглашение, " Боташ " ще направи отстъпка, която ще докара до икономисване на към 11,5 млн. лева от разноските на " Булгаргаз " за месец юни ", добави Малинов.

" Днес " Булгаргаз " ще разгласи и две тръжни процедури - едната за потребление на свободния потенциал по съглашението с " Боташ " при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за осъществяване на услуга от страна на " Булгаргаз " за компании, които биха желали да доставят газ за целия район ", сподели още енергийният министър.

Много европейски компании съдят " Газпром " от месеци поради неизпълнени задължения по договорите през 2022 година. Компанията пробва да парира дейностите им посредством съда в Санкт Петербург, който постановява, че арбитражни каузи не могат да бъдат водени в арбитражни съдилища отвън Русия.
 При спадащи темпове на произвеждане в Русия,
При спадащи темпове на произвеждане в Русия, " Газпром " приключи на загуба 2023 година

Това се случва за първи път от 25 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР