Заради бума на варицела - ваксината да стане част от

...
Заради бума на варицела - ваксината да стане част от
Коментари Харесай

Ще стане ли ваксината срещу варицела задължителна и у нас

Заради взрива на варицела - имунизацията да стане част от наложителния календар за имунизации у нас. Стъпки към смяната към този момент е инициирал основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Сега тази имунизация е единствено целесъобразна, а родителите сами купуват препарата, съобщи.

По данни на здравните управляващи от началото на годината случаите на варицела у нас са над 14 000 .

Статистиката демонстрира, че до навършване на 14 години към 85 на 100 от децата ще са прекарали болестта. И в случай че то не е толкоз рисково за дребните, припомня доцент Кунчев, то при заразяване на възрастните последствията може да са тежки.

В 13 от страните в Европейския съюз имунизацията против варицела е безвъзмездна и е част от националните имунизационни календари .

Там разпространяването на вируса се е понижило с близо 90%. Идеята е скоро това да се случи и у нас.

От началото на годината в 48 ДГ „ Братя Грим ” са имали към 15 случая на варицела. При всеки от тях са карантинирали цялата група на болното дете за период от 21 дни.

Все повече родители се насочват към ваксина ,

споделя здравната сестра Мария Георгиева, защото при имунизация детето може да продължи да посещава градината.

„ Родители споделят, че са поставяли ваксина, като са се съветвали с персоналния доктор... Те си я купуват от аптеките, доста мъчно. Ако няма, я търсят отвън България ”, уточни Георгиева.

Ако имунизацията влезе в наложителния имунизационен календар, страната ще има ангажимент да набира нужните количества

и по този начин препаратът да е безвъзмезден и леснодостъпен за родителите. Процедурата към този момент е задействана, съобщи основният държавен здравен контрольор.

Тази ваксина е в календара на множеството развити страни към този момент повече от 15 години и демонстрира един страховит резултат .

Там заболеваемостта е извънредно ниска. Повечето съперници споделят „ Тя варицелата протича леко ”. Да, в 95% от случаите е леко, само че при 30 000 случая, даже 1% от тях е задоволително огромен брой - 300 деца с затруднения. Ако можем да го спестим на децата, сме длъжни да го създадем ”, безапелационен е доцент Кунчев.

Калоян не е боледувал от варицела, само че поради многото заболели деца към него, майка му към този момент обмисля

дали да не го ваксинира. И поддържа концепцията имунизацията да е наложителна. „ Това би помогнало повече хора да се насочат към имунизирането и да бъдат защитени - освен те, само че и възрастните ”, е мнението на Гергана.

Ваксината против варицела е от две дози, като втората се слага 8 седмици след първата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР