Запознайте се с Амека – макар тя да изглежда малко

...
Запознайте се с Амека – макар тя да изглежда малко
Коментари Харесай

Досущ като човек: този робот имитира перфектно човешките изражения

Запознайте се с Амека – въпреки тя да наподобява малко страховита на пръв взор, Амека е избрана за най-усъвършенстваният човешки робот в света. Тя е създание на Engineered Arts. 15 години са нужни на компанията, с цел да създаде най-точният дизайн за робота.

Резултатът е налице – Амека може доста добре да имитира човешките изражения и артикулация. Компанията показва, че тя има освен изкуствен интелект, само че и специфични системи, които ѝ оказват помощ да дава отговор даже на най-сложните върпоси.

Но това, което я кара да наподобява съвсем като човек, са точно израженията на лицето ѝ. Тя може да повдига веждите си, да отвори устата си, да намигне и даже да носът ѝ да трепне. Всичко това се случва с помощта на няколко задвижващи механизма и доста точна технология за хващане на придвижването.  

Важно е да се каже, че роботът не е следен само от изкуствен интелект. За възпроизвеждането на тирада и лицеви изражения е виновен човешки контролер. Освен това, Амека има развита система за зрение с по една камера във всяко око. Системата ѝ разрешава да намира бързо хора и обекти единствено с едно придвижване.

Всъщност Амека доста обича да приказва, а изкуственият разсъдък ѝ оказва помощ да дава отговор изобретателно и даже да се майтапи със събеседниците си. Тя стана известна с отговорите и разсъжденията по разнообразни тематики за боговете, хората, величие и други. Когато я питат дали има вяра в Бог, отговорът ѝ е, че не има вяра в нищо. Амека несъмнено е лицето на бъдещето. Но не докосвайте носа ѝ, тъй като наподобява, че на нея не ѝ подхожда изключително.

Изумителната аналогия с индивида е подкрепена освен от мимически жестове и артикулация, само че и две механични ръце, които оказват помощ на робота да бъде още по-изразителен в връзката си. Engineered Arts работи върху прототипи на крайници, направени от алуминий и пластмаса. Самата Амека споделя, че краката имат невероятни механични качества, който ще ѝ разрешат да върви без да изразходва доста сила.

Изглежда, че романът „ Клара и слънцето “ на Казуо Ишигуро е действителност и вие можете да имате човешки робот за най-хубав другар. Това обаче ще ви коства 133 хиляди $.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР