Започва Страстната седмица, през която православният свят обръща поглед към

...
Започва Страстната седмица, през която православният свят обръща поглед към
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица, през която православният свят обръща взор към страданията на Исус Христос в последните дни от земния му живот. След Лазаровата събота и Цветница в неделния ден, когато вярващите си спомнят тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим, идва Велики понеделник. Според евангелския роман на този ден Христос влезнал в Йерусалимския храм и го видял цялостен с търговци, което го разгневило и ги изгонил.
 
Страстната седмица приключва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от тази седмица нормално се дефинира като " популярен " или " буен " и за всеки от тях има специфични правила на държание.

Понеделник
В понеделник е всекидневно да се чисти къщата и пере. Според църковните догми на този ден не можете да ругаете, неразрешени са нецензурният език и нечистите мисли. На този ден можете да ядете самун, зеленчуци и плодове, само че някои вярващи съблюдават непоколебим пост и прекарват понеделник без храна. Пеенето и танците на Велики понеделник е грях.

Вторник
На този ден християните си спомнят притчите за Второто пришествие на Христос, десетте девици и гениите. Във вторник е всекидневно да приключвате с кърпенето, прането и гладенето на облеклата. Подготовката за празника продължава: освен се приготвят облекла, само че и се избира завивка, с която да се покрие празничната софра, и забрадка, с която ще се отиде на великденската работа. На този ден е разрешено да ядете топла храна без масло. Освен това купуват храна за Великден, Велики вторник е ден за обучение.
 Храм Храм " Свети Александър Невски " Източник: Zonanews

Сряда
Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят измяната му. На Велика сряда е всекидневно да се завършва с ремонта на дома и да се подготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се скапват дълго време. На този ден пийте вода без масло.

Четвъртък
Този ден е известно именуван Велики четвъртък. Прието е да се стартира с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна мощ, а къпането и молитвата оказват помощ за опазване здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е всекидневно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, би трябвало да се помолите и да изчистите мислите си, в противоположен случай няма да се получи.

Също по този начин на този ден е всекидневно да се причестява, както и да се слагат самун и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е всекидневно да се купуват нови облекла за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, защото това припомня за измяната на Юда.

Петък
Този ден е прочут като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите премеждия е неразрешено да се яде храна. Вярва се, че " който се смее в петък, ще плаче цяла година ". Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащеницата - огромно платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е неразрешено, до момента в който не бъде изнесено на вечерната работа. Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите премеждия и гибел на кръста в Торинската плащеница.

Събота
Този ден се смята за ден за отмора. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и успеха му над гибелта в пъкъла и влизането в парадайса. На този ден приключват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница. Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява богатствата новина за Възкресение Христово.
 
 Катедрала Катедрала " Св. Александър Невски " Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР