Започна процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия. Това

...
Започна процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия. Това
Коментари Харесай

Търсят ново място за МОЧА

Започна процедурата за пренасяне на Паметника на Съветската войска. Това обявиха от регионалната администрация на София, заяви Нова телевизия.

Предстои да се изготви оценка какъв брой ще коства демонтажът, какво е техническото положение на обекта и къде тъкмо да се реалокира. Дотук се стигна, откакто в сряда Министерският съвет трансферира собствеността на монумента на регионалния шеф на столицата.

На постоянното си заседание правителството взе решение за промяна на статута на паметника – от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност.

Промяната води към облекчение на режима за ръководство на мемориала. Сега основният проектант на София би трябвало да разгласи конкурс за проекти какво да има на негово място. От регионалната администрация са поискали да прегледат проекта за ремонт, направен още през 90-те години на 20-и век.

Вчера заран жители се събраха пред постройката на Областната администрация в София, с цел да упорстват неотложно да се извърши решението за разглобяване и пренасяне на паметника.

„ Това е срам за България и е извънредно време по този начин наречените демократи от всички политически партии да отстранен тази неправда ”, съобщи протестиращ.

От регионалната администрация дадоха отговор, че към този момент са изискали от Столичната община проекта за преместването на монумента. И още – че е изпратено питане до Националната изложба дали има опция скулптурите да бъдат преместени за непрекъснато в Музея на социалистическото изкуство. Оттам не дадоха отговор ще има ли задоволително място за внушителните по мярка фигури.

Експерти припомнят за образци от чужбина.

В Будапеща, след измененията, са създали един голям парк, изнесен отвън града. Той е станал като Дисниленд на техния социализъм и това, което са претърпели. Изнесли са паметниците си там, с цел да не са те унижени, разяснява архитектът и урбанист Мартин Микуш.

Относно това какво ще има на мястото на мемориала, от Столичната община дадоха отговор, че следва конкурс за пространството, който ще инициира основният проектант на София. Според негови сътрудници демонтажът не би трябвало да е преди финала на състезанието.

Тогава, вместо да се зарадваме на новото, ще има още едно разделяне: „ А, видяхте ли какво стана ”. Имаме един доста противен образец, който гледаме и продължаваме да минаваме около него – мавзолея на Георги Димитров, добави Микуш.

В същото време жители в отбрана на монумента готвят митинги и даже жива верига.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР