Рязко изостряне на тона между София и Скопие още в

...
Рязко изостряне на тона между София и Скопие още в
Коментари Харесай

Рязко изостряне на тона по линията София – Скопие

Рязко изостряне на тона сред София и Скопие още в първите часове след успеха на ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Лидерът на партията Християн Мицкоски, който се чака да стане и министър председател, нападна българския министър-председател Димитър Главчев. Той разгласи – ще чакат някой рационален, с който да беседват.

Новото напрежение сред България и Северна Македония стартира през вчерашния ден, откакто Главчев сподели, че България не може да прави повече отстъпки към южната ни съседка. Спряганият за предстоящ министър председател на Северна Македония Мицкоски нападна в телевизионно изявление за македонска медия, че не вижда какви отстъпки е правила България. Думите му провокираха остри реакции измежду политическите партии у нас. Като всички бяха безапелационни – България не би трябвало да прави крачка обратно в позициите си към Северна Македония.

Още след безапелационната победа на ВМРО-ДПМНЕ на вота в прилежаща Македония изниква въпросът – накъде ще тръгнат връзките сред София и Скопие след ясната акция, основана и на антибългарска изразителност. Първият отговор към този момент пристигна: „ Ще се заемем със дилемите си и ще чакаме някой рационален, с който да беседваме ”, акцентира Мицкоски.

Повод за тези думи стана изявление на българския министър председател Димитър Главчев при честването на Деня на Европа. „ Ние от своя страна повече отстъпки не можем да вършим. Още повече, че позицията, която имаме, е общоевропейска и на нашите другари от Северна Македония несъмнено им е ясно, че в случай че не спазят условията за приемане в Европейския съюз, няма по какъв начин да се получи ”, съобщи служебният министър председател.

Според Мицкоски страната ни би трябвало да преразгледа договорите. „ На българския министър председател би трябвало да му бъде заложен разумният въпрос какво е това, което е отстъпено. Не виждам за какво е ужасно да имаме още един анекс към Договора с България, в който да забележим какви правила ще представим и с какво ще влезем в тези диалози. При идея като сегашната ние нямаме желание да го поддържаме ”, разяснява той.

Изказването на Мицкоски срещна острия звук на обединенията от 49-ия парламент. Първи реагираха от ДПС, които изпратиха публична позиция, че няма да позволен България да бъде използвана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. А думите за очакване на по-разумен министър председател дефинираха като „ неприемливи ”.

„ Няма да допуснем България да бъде използвана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. Думите на водач на партия с искания от прилежащата ни страна, че ще чака „ по-разумен министър председател ” са безусловно неприемливи и неприемливи. Няма опрощение Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път ”, сподели ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според ГЕРБ думите на водача на ВМРО-ДПМНЕ са неприемливи. „ Може договорите да не му харесват, само че те са подписани. Не е да се разберем с България, това е европейското предложение, признато от всички страни членки и е утвърдено в София и Скопие, тъй че няма връщане обратно ”, счита евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Реакция пристигна и от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. „ Ние направихме едно доста мощно и европейско предложение на Македония. И то към този момент не е българско, а на цяла Европа. Това предложение и тази опция за Македония стои пред тях. Ние не можем и няма да сменим мнението си по този въпрос, тъй като Френското предложение е естествената българска позиция, разбрана от цяла Европа ”, счита съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Позицията на „ Възраждане ” към Мицкоски – „ не всички българи са македонци, само че всички македонци са българи ”. „ Припомняме на Християн Мицкоски, че не всички българи са македонци, само че всички македонци са българи. Най-добрият път за европейската интеграция на Македония е цялостната интеграция с България ”, декларират от партията.

Критика пристигна и от Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова прикани Северна Македония да съблюдава поетите задължения без значение кое държавно управление е на власт. „ Няма да допуснем оскърбление на българското достолепие. РСМ е поела задължения, които би трябвало да извършва, без значение кое държавно управление е на власт. България демонстрираше самообладание и благосклонност прекомерно дълго. Искането на нови отстъпки е неприемливо ”, безапелационна е Корнелия Нинова.

От партията на Слави Трифонов също нападнаха македонската позиция. „ Вдигането на ветото пред Северна Македония беше една от най-големите неточности във външнополитически проект на страната. Северна Македония няма място в Европейския съюз в този тип. Ако някой би трябвало да прави отстъпки, това не е България ”, съобщи Тошко Йорданов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР