Започна онлайн участието на министър-председателя в оставка Бойко Борисов в

...
Започна онлайн участието на министър-председателя в оставка Бойко Борисов в
Коментари Харесай

Борисов участва онлайн в Социалната среща на върха и в неформалната среща на лидери от Европейския съвет

Започна онлайн присъединяване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов в Социалната среща на върха в Порто, която е кулминационна точка на Португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Във фокуса на форума ще бъде определянето на европейската стратегия за идващото десетилетие, която да подсигурява, че европейската общественост се изправя пред провокациите на сегашното и бъдещето без никой да бъде зарязан.

Социалната среща на върха на Европейски Съюз има за цел да ускори уговорката на страните членки, европейските институции, обществените сътрудници и гражданското общество към използването на Плана за деяние за Европейския дирек на обществените права. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сложи Европейския дирек на обществените права в центъра на дейностите на Комисията за обезпечаване на заслужено и приобщаващо възобновяване.

Планът за деяние, показан от Европейска комисия през март 2021 година, предлага редица начинания и дефинира три съществени цели, които би трябвало да бъдат реализирани в цяла Европа до 2030 година Според първата от начертаните цели минимум 78% от популацията на възраст 20-64 година би трябвало да бъде в претовареност до 2030 година, съгласно втората - минимум 60% от всички възрастни лица следва да вземат участие в образование всяка година. В тази връзка се изисква минимум 80% от лицата на възраст 16-74 година да имат цифрови умения и да се понижи делът на отпадналите от просветителната система. Третата цел на Европейска комисия планува броят на лицата в риск от беднотия или обществено изключване да бъде понижен с минимум 15 млн. души до 2030 година

Социалната среща на върха и неофициалната среща на водачите от Европейски Съюз в Порто се организират в два поредни дни. Днес ще се състои Социалният съмит, който ще се концентрира върху най-хубавия метод за използване на Европейския дирек на обществените права.

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще вземе присъединяване в панела за умения и нововъведения. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото нахлуване на цифровите технологии, икономическата промяна и демографските промени са фактори, които оказват значително въздействие върху развиването на пазара на труда, работните места и уменията.

В Порто ще се организира и неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз, която ще продължи с работна сесия на водачи в събота. Държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз ще обсъдят по какъв начин да бъде даден мощен политически подтик на Европейския обществен дирек и неговото използване.

В рамките на неофициалното съвещание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде призната Декларация от Порто за общественото измерение на Европейски Съюз.

Теми на неофициалната среща на държавните и държавни ръководители на страните членки на Европейски Съюз през днешния ден ще бъдат Коронавирус координацията и идната среща на евролидерите с министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди, която ще се организира в утрешния ден. Тя е 16-ата среща на върха ЕС-Индия като задачата е откритите връзките да се надградят и да станат още по-интензивни изключително поради настоящата обстановка, обвързвана с пандемията от ковид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР