Заместник-областният управител Антоний Андонов участва в работна среща, организирана от

...
Заместник-областният управител Антоний Андонов участва в работна среща, организирана от
Коментари Харесай

Създаване на нови социални услуги в помощ на жертвите на домашно насилие обсъдиха на среща в Областна администрация Сливен

Заместник-областният шеф Антоний Андонов взе участие в работна среща, проведена от фондация „ Асоциация Анимус “ във връзка със основаването на обществени услуги за лица жертва на домашно принуждение в област Сливен.

Целта на срещата бе да се откри готовността на четирите общини от региона за откриване на нови обществени услуги, оказващи протекция, психическа и юридическа помощ и обществено подкрепяне за лица жертви на домашно принуждение.

В работната среща взеха присъединяване специалисти на „ Асоциация Анимус “, Регионалната дирекция за обществено подкрепяне – Сливен, на Областна администрация и общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, както и регионалният координатор в ОД на Министерство на вътрешните работи за работата против домашното принуждение Васил Монев.

По време на полемиката стана ясно, че плануваният обновен период за разкриване на Кризисния център за жертви на домашно принуждение в град Сливен е месец юли 2023 година, като занапред ще се търси подобаващ личен състав, отговарящ на спецификата на активността. Към момента в област Сливен не съществуват профилирани услуги за поддръжка на жертви на домашно принуждение. Няма и Кризисен център по реда на Закона за протекция на детето – като мярка за протекция на деца жертви на домашно принуждение. Единствената услуга, в която може да бъде настанена жена - жертва на домашно принуждение, е „ Звено майка и бебе “ към Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии в гр. Сливен, с потенциал четири места, за настаняване на майки с деца до 3-годишна възраст. Освен това към Центъра за социална поддръжка (ЦОП) в Сливен е разкрита услугата „ Спешен банкет “, където могат да бъдат настанени независимо деца - жертви на домашно принуждение. За разлика от тези спомагателни услуги, профилираните спешни центрове имат опция да оказват самостоятелна поддръжка, да дават правно консултиране и социално-психологическа помощ и да обезпечават всекидневието на жертвите на домашно принуждение в границите на шест месеца.

Според статистиката за област Сливен, изнесена през днешния ден в отчет на фондация „ Асоциация Анимус “, през 2021 година на телефон 112 са били подадени 994 сигнала за домашно принуждение. В същото време до сигнали в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи са стигнали едвам 327 сигнала, а общият брой сезиращи молби за ограничения за отбрана от трите районни съдилища (Сливен, Нова Загора и Котел) е бил едвам 76. От тези 76 сезиращи молби обаче има 41 броя прекъснати каузи и ограничения за отбрана. Оказва се, че за 2021 година единствено една от 31 жертви на домашно принуждение на територията на региона е получила отбрана от съда. Тези данни демонстрират извънреден проблем с толерантността към домашното принуждение в област Сливен, е изводът в отчета.

В хода на работната среща през днешния ден заместник-областният шеф Антоний Андонов съобщи готовността на Областна администрация да окаже оптимално подпомагане при намирането на ефикасни решения в поддръжка на жертвите на домашно принуждение и изкривяване на наклонността за приемливост към насилниците, и сложи на вниманието на присъстващите тревожния за Сливен проблем „ деца раждат деца “, който също е обвързван с насилието над малолетни.

Участниците в срещата бяха безапелационни, че единственото допустимо решение на проблемите, свързани с насилието над дами, деца и уязвими хора, е безусловното единодушие сред всички институции и заинтригувани страни – полиция, прокуратура, съд, обществени служби, учебни заведения, неправителствени организации и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР