Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти присъдата на Десислава

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти присъдата на Десислава
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не става ясно, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са оправдани за получаване на подкуп

Зам.-главният прокурор Иван Гешев разяснява пред публицисти присъдата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, като сподели, че съгласно прокурорите по делото, от формулировката на присъдата не става безусловно ясно, че те са оправдани за приемането на рушвет и трябвало да се прочетат претекстовете на съда, които ще излязат в период.

По думите му няма спънка присъдата да се стачкува и по-късно, когато претекстовете са подготвени, митингът да се добави. Прокурор Гешев сподели, че "делото е учебникарски образец " за съществуване на доказателства, които могат да проследят парите от индивида, който ги дава през медиатора до хората, които ги получават.

За строгостта на наказването Гешев означи, че законодателят е решил подкупът в изключително огромни размери да се санкционира от 10 до 30 години затвор. По думите му наказването е към междинния размер за Иванчева, а за другите двама към минимума.

И добави, че макар наказването да се приближава до това за ликвидиране, което закононарушение предизвиква доста премеждия, само че на избран кръг хора, то "корупцията убива цялата ни страна, общество, убива бъдещето на децата ни и на пенсионерите, които не могат да си получават пенсиите, да получат качествено опазване на здравето и обществени надбавки ".

Зам.-главният прокурор разяснява и екстрадицията на семейство Арабаджиеви от Испания, като сподели, че тя е прегледана на първа инстанция и позволена, а в този момент следва да се произнесе и горният съд. Той описа още, по какъв начин в част от откритите телефони при претърсванията на къщата, където бяха арестувани Арабаджиеви, са открити данни за следствието и за опити то да се затрудни. По думите на Гешев на телефоните има фотография на документи, на наказателното дело и на Европейската заповед за арест.

Открити са още разбор на съответни лица от Национална агенция за приходите - "кои са техни и кои не са, кои могат да им решат проблемите ", добави Гешев. Също по този начин са търсели информация за съдиите по ограниченията на сина им, както и за самия него - адрес, семейство, работа. Зам.-главният прокурор отхвърли да разяснява дали в Национална агенция за приходите е открита пробойна по тези данни, само че информацията щяла да се ревизира.

"Пробойна има във всички държавни служби, когато става въпрос за доста пари натискът е огромен, когато имаш доста пари може да ангажираш доста способи за влияние ", съобщи Иван Гешев.

По делото КТБ, където сега четвърто съвещание продължава разпитът на главния очевидец Бисер Лазов, прокурор Гешев изясни, че очевидецът изяснява механизма за източване на банката и практиките на незаконната група ръководена от Цветан Василев. Според него предстоят още доста пояснения преди да се стигне до съответните детайлности - до политиците, публицистите, социолозите, артистите, спортистите и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР