На 1 юли т.г. хората ще бъдат неприятно изненадани от

...
На 1 юли т.г. хората ще бъдат неприятно изненадани от
Коментари Харесай

На 1 юли - по-скъп ток

На 1 юли т.г. хората ще бъдат неприятно сюрпризирани от увеличените цени на тока. За това предизвести през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание. В началото на изключителното съвещание ПГ  „ Българска социалистическа партия за България “ изиска в дневния ред да бъде включено чуване на  министъра на енергетиката и ръководителя на КЕВР по отношение на публично оповестена информация за нарастване на цената на ел.енергията от началото на юли с 30%.
„ Това, което се случва е неуместно и буди доста въпроси. По наше гледище беше отсрочена либерализацията на тока с 1 година. Искаме да знаем какво е основанието в този момент за тези планове за фрапантно нарастване. Смятаме, че се потулва въпроса и не се дава информация поради предизборната акция. Сглобката разруши енергетиката и в този момент народът няма да заплаща кражбите ви. Ще увеличим пенсиите единствено с 11 %, а вие тока с 30 %. Е, това изяжда пенсиите ", аргументира настояването на социалистите Нинова.
ГЕРБ обаче скриха икономическия министър от въпросите на Българска социалистическа партия. Председателят на Народното събрание Росица Кирова даже да подложи точката на гласоподаване. Според нея нямало учредения за терзания. " Ако смятате, че чуването е извънредно значимо, може да се съберат подписи за друго изключително съвещание ", сподели Кирова.
„ Няма потребност да се събира подписка в случай че Народното събрание се е събрало. Мисля, че това, което ви е споделил ръководителят на КЕВР, че няма да има фрапантно повишение на цената на тока, е добре да го показа самият той с народните представители. Няма потребност вие да ставате негов представител и да успокоявате българските жители. Факт е, че има подадено заявление за 30% нарастване. Факт е, че то е оттеглено. Факт е, че се мисли за някакво друго нарастване, само че към този момент неразбираемо какво. Но е ясно е, че от 1 юли ще има нарастване на цената. Българските жители заслужават да чуят от първо лице с какъв брой ще им се усили токът ", възмути се зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.
Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11 %, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев по време на чуването му в Народното събрание по отношение на осъвременяването на пенсиите. Той цитира формален протокол от съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, извършено на 14 май т.г., в който се показва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, се осъвременяват от 1 юли 2024 година с 11 на 100, цитира Главчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР