Закон слага спирачки: Край на прането на пари! Депутатите приеха

...
Закон слага спирачки: Край на прането на пари! Депутатите приеха
Коментари Харесай

Закон слага спирачки: Край на прането на пари!

Закон поставя спирачки: Край на прането на пари! Депутатите одобриха на второ четене поправките в закона за ограниченията против изпирането на пари. С тях се пресича опцията през скрити сметки и неидентифицирани лица да се финансират организации, сложени под наказания или терористични организации.

Въвежда се ефикасен механизъм за идентифициране на лицата, които дават услуги по дружествено ръководство като юристи, счетоводители, данъчни съветници.

Това са лица, които дават услуги по основаване, вписване, адрес за ръководство на компании, офиси или други услуги за действието изобщо на юридически лица. Те ще се вписват в обществен електронен указател към правосъдния министър. За вписването ще се подава документално заявление. За задачата ще се събират държавни такси, а цената ще се утвърди от държавното управление. Именно Министерски съвет ще дефинира в разпоредба и реда за регистриране и изтриване от регистъра.

Регламентират се функционалностите на КФН и Българска народна банка по отношение на упражняването на надзорни пълномощия върху банките – капиталови медиатори. Ясно са разграничени надзорните функционалности на всеки орган с оглед отбягване на дублирането на едни и същи пълномощия.

Поправката в закона е обвързвана с уговорките ни след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II). Според Васил Пандов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ с измененията в действителност задължават 90% от представителите на адвокатурата да се впишат в този указател. По думите му това е елементарен, машинален метод, само че не е най-хубавият. Той изиска да не се събира такса за вписването.

Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев изясни, че с изключение на застраховане на средства за създаване на регистъра, ще бъде належащо обезпечаването на разноски за действието му. Той уточни, че по този метод действат Търговският указател и този на Булстат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР