Задавали ли сте си въпроса на какво се дължи общественият

...
Задавали ли сте си въпроса на какво се дължи общественият
Коментари Харесай

Вундеркиндът на австрийския футбол вече е на Армията“

Задавали ли сте си въпроса на какво се дължи публичният и обществен напредък в младото Княжество България в годините след Освобождението. Една от аргументите за него е фактът, че наши сънародници, получили своето обучение в чужбина, вземат решение да се завърнат в своята татковина и да дадат принос за нейното развиване. Именно сходен е профилът на новия помощник-треньор на ЦСКА Александър Гицов, който за късата си кариера сподели забележителни резултати в Австрия.

Роденият на 27 октомври 1987 година експерт има всичко друго, само че не и типичната за треньор биография. В детските и юношеските си години тренира в Септември и Славия, само че скоро любовта към футбола отстъпва на образованието, защото той е признат в Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК). Някои ще кажат, че способността да превеждаш " Анабазис " на Ксенофонт, " Записки за Галската война " на Юлий Цезар или Асеманиевото евангелие не ти оказва помощ по никакъв метод в живота. От практична позиция това може би е по този начин, само че класическото обучение дава богата обща просвета и напълно друг метод на мислене.

След завършването на НГДЕК Гицов избира да продължи развиването си в Австрия, където учи обществена администрация. В същото време получава опция да тренира деца в академията на Пост Виена. През 2014 година стартира работа в Хорн, където е отпред на отбора до 15 и 16 година, преди да се издигне до помощник-треньор на първия тим и шеф на академията. В този миг той взема решение да направи идната крачка и през 2019 година се мести във Флоридсдорфер, прочут още като ФАК Виена. Става въпрос за представителния отбор на 21-ви регион на Виена, който в предишното е обитаем с голям брой служащи от Чехия, Унгария и даже България, а за малко цветовете му пази Трифон Иванов. През 1918 година отборът става първенец на Австрия в конкуренцията на Рапид Виена, само че близо век живее в сянката на своето минало. Докато в отбора не идва Александър Гицов.
 От ЦСКА описаха страхотна история на четири братчета, милеещи за клуба (ВИДЕО)
От ЦСКА описаха страхотна история на четири братчета, милеещи за клуба (ВИДЕО)

Обстоятелствата го извеждат до треньорския пост на представителния отбор, който избавя от изпадане в първия си сезон във Втора лига, а през 2020/21 го извежда до най-високата позиция в новата му история - 9-ото място. На 34 години той се трансформира в най-младия треньор в австрийския професионален футбол, само че продължава да работи интензивно. През сезон 2021/22 Флоридсдорфер приключва на второ място във Втора лига, единствено на 5 точки от спечелилия промоция Аустрия Лустенау. В шампионата за националната купа столичани вършат възторг и доближават до четвъртфинал, където отпадат от Волфсбергер. През цялото време българинът работи в тандем със словенеца Митя Морец, прочут от престоя си в ЦСКА и Славия в интервала 2008-09. Двамата дефинират себе си като еквивалент на шведското дуо Томи Сьодерберг и Ларс Лагербак в изявление за " Тема спорт " - първата българска медия, която посещава Гицов във Виена.

" За мен е отлична опция да работя с Митя, защото той е състезател със сериозна кариера и посредством опита си може да внесе нещо, което аз нямам - погледа на човек от съблекалнята. Имаме ясно разпределени задания - аз давам отговор за разузнаването на противника, тактиката и офанзивната част, до момента в който той се занимава с четворката бранители и статичните положения. Стараем се да се допълваме ", споделя тогава Гицов. Той и екипът му залагат на пълноценното потребление на технологиите и неслучайно всяка намира се снима в действително време. " В непрестанен контакт съм с хората от техническия екип и им споделям кои съответни обстановки да отрежат. Аз ги получавам на преносимия компютър и 5 минути преди почивката отивам в съблекалнята, с цел да може те да са подготвени за проявление на тв приемника на полувремето ", добавя той. Пренасянето на този детайл на родна територия ще зависи значително от техническото застраховане, което ще бъде обезпечено на членовете на екипа на Нестор Ел Маестро.

Именно роденият като Нестор Йевтич експерт е повода Александър Гицов да пристигна на " Българска войска ". През сезон 2019/20 английският жител е отпред на Щурм Грац и тогава българинът идва на специализация при него за няколко дни по време на зимната пауза в шампионата. Това в композиция с реномето, което след това той си построява, го прави логически избор за място в щаба. По сходство на Ел Маестро Гицов също е извънредно прочувствен, което не е добра вест за четвъртите съдии от мачовете в родния хайлайф. " Много съм прочувствен, ненавиждам да изгубвам и се старая да предам това и на тима. Понякога обаче такова държание не е добър консултант и съм бил подложен на критика за отношението си към съдиите. Старая се да усъвършенствам това ", споделя тогава Гицов. Ако има място, където всички - от ръководителите, до елементарните почитатели, ненавиждат да губят, то това несъмнено е ЦСКА и от тази позиция той е попаднал на вярното място.

Разбира се, футболът е групов спорт и неговата работа ще бъде следена под лупа в подтекста на резултатите, които ще реализира тимът. Примери от недалечното минало като Павел Дочев пък демонстрират, че не всеки път сполучливи зад граница български експерти съумяват да се приспособяват към родната джунгла. Това, което е ясно, е, че ЦСКА притегли млад и перспективен роден треньор, който е подготвен да употребява насъбрания опит зад граница у нас. А може би точно с хора като него ще дадем нужния рестарт, от който по всеобщото мнение се нуждае български.

Притежава тапия от Лондон

Александър Гицов е безспорен противовес на доста български треньори, които си мислят, че всичко във футбола им е ясно, и в хода на своето развиване не стопира да се усъвършенства. В интервала 2017/18 година той е районен шеф към футболната асоциация на Долна Австрия, а навлизането му в същинското треньорство не му пречи да записва разнообразни курсове и специализации. През 2021 година получава тапия от лондонския университет " Биркбек " за футболен разбор. В случая приказваме за математическите модели и приложението им във футбола, като Гицов изследва в елементи работата на академиите на Еспаньол и Манчестър Сити. По сходство на доста именити експерти той не лимитира ползите си единствено върху футбола и признава, че е огромен обожател на треньора на баскетболния Партизан Желко Обрадович.

Ходи на мачове на ЦСКА от дете

Винаги докачливите по въпроса за клубни пристрастия на работещите на " Армията " червени почитатели могат да са спокойни - Александър Гицов е на вярното място. Специалистът постоянно посещава мачове на ЦСКА още в гимназиалните си години, а даже и по време на австрийския си интервал, следи протичащото се на " Българска войска " и по опция участва на дуели в Борисовата градина. Сега Гицов гледа с професионален взор върху развиването на родния футбол и в свое изявление споделя, че би пристигнал в България единствено в случай че организацията в клуба, който му предлага оферта, разрешава да си прави добре работата. В интернационален проект Александър симпатизира на Ювентус, а за собствен претекст да се захване с треньорството показва някогашния ментор на Порто и Челси Андре Вияш-Боаш.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР