За времето, в което съм регионален министър, тези 7 месеца,

...
За времето, в което съм регионален министър, тези 7 месеца,
Коментари Харесай

Министър Шишков: Над 100 км подробни устройствени планове на магистрали са одобрени за последните 7 месеца

„ За времето, в което съм районен министър, тези 7 месеца, съм одобрил повече от 100 км подробни устройствени проекти, които касаят автомагистралите в България. “ Тази равносметка направи министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при присъединяване си в предаването „ Денят ON AIR ” на телевизия „ България ON AIR “.

Той разяснява, че това е една добра основа идващ постоянен кабинет да има на какво да стъпи, с цел да може да продължи строителството на автомагистралите и скоростните пътища в България. Арх. Шишков направи съпоставяне, че в границите на предишния постоянен кабинет е нямало нито един утвърден Подробен устройствен план за ново трасе на автомагистрала и акцентира, че утвърдените в този момент над 100 км са вследствие на извънредно усърдна и екипна работа на АПИ, Министерство на регионалното развитие и на другите министерства, които са съгласували проектите.

Министър Шишков заяви още, че на експертен съвет е утвърден лот 9 на Автомагистрала „ Хемус “ и след няколко месеца ще има опция там да стартира строителство.

По мотив главните поправки на пътища, осъществявани като настоящи, арх. Шишков е направил инспекция и е открил, че за 31 от тези пътища е имало планова подготвеност. Т.е. от АПИ са открили, че тези пътища са за главен ремонт, направени са планове и е нямало никакъв проблем тогавашното управление на Пътната организация да ги разпореди по законов метод с контрол и позволение за градеж, само че това не се е случило. Странно е, че откакто са били направени планове, те не са се възполвали от тях да строят. „ Тогава всички ние, ползвателите, щяхме да сме спокойни, че пътищата са направени както би трябвало да бъдат “, разяснява министърът. Той добави, че от 2019 до 2021 година единствено 16 км са направени като съществени поправки по изцяло законов метод, ремонтиран е един надлез и два моста и е обещано позволение за градеж за осветлението на кръговото кръстовище на Ахелой.

Арх. Шишков съобщи, че инспекции ще бъдат правени навръх част от тези 31 пътища, които са главно ремонтирани, само че предоставени като настоящи поправки. Проверките ще са дали те дават отговор на плановата документи, по която са основани и ще приключат до месец и половина. Ще бъде направено съпоставяне с плановете, които е имало. Всъщност не е ясно дали изобщо е строено по тях.
Той дефинира като политически пиар настояването на ГЕРБ да бъдат осъществявани инспекции и уточни, че за годините на тяхното ръководство инспекции в мащаба, който те упорстват, не са били правени.

Регионалният министър още веднъж акцентира, че няма да бъде разплащано за поправки, които са съществени и са нелегално строителство, а единствено за законно осъществените настоящи такива. Той уточни, че с предходното решение на Народното събрание да се платят 50% от всичко на процедура е платено и 50% от противозаконното строителство.

Министър Шишков посочи, че предходният длъжностен кабинет съвсем не е възлагал никакви поправки, както и по-предишните два служебни кабинета. Основно се разплаща предоставено по времето на ГЕРБ строителство, от началото на 2021-ва година, за което е нямало обезпечено финансиране тогава.

Относно офанзивите на политическа партия ГЕРБ арх. Шишков разяснява, че за тях той е неприятният вестоносец, тъй като оповестява обстоятелствата, каквито са. „ Строителният безпорядък по време на тяхното ръководство стартира да взима жертви и жертви стартират да стават политически емблеми на ръководството на ГЕРБ “, сподели той и даде за образец проблемите със строителството в двата най-големи български града София и Пловдив. В София – с ремонтите на жълтите павета и улица „ Граф Игнатиев “, а в Пловдив – със строителството на двата стадиона. „ Най-вероятно никой поотделно от кметовете на тези два града не е отговорен, а повода е в метода, по който се е управлявал целия строителен развой, метода, по който се е възлагало строителството. Усилието ми и на целия кабинет е да сложим нещата на по-ясна, законова основа и да вървим напред. “, сподели още районният министър.

Той разяснява и назначенията на управителните фрагменти в държавната компания „ Автомагистрали “ и ВиК холдинга. Министър Шишков съобщи, че назначенията са след извършени състезания, а преназначените хора са се потвърдили с работата си.

Предстои ВиК холдингът да откри решение на спешната обстановка с язовир „ Ясна поляна “, изработен е разбор и сезонът на южното Черноморие ще бъде избавен, даде обещание районният министър. Другият проблем, по който се работи интензивно, дружно с регионалния шеф на Търговище, е за водата в Омуртаг, добави арх. Шишков.

Той напомни и нещо, което не помним от години да се е случвало – за Коледа бяха пуснати и двата тунела „ Витиня ” в двете направления по автомагистрала „ Хемус ”, което доста улесни пътуването и хората за пръв път от много години съумяха безпроблемно да преминат по аутобана.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР