За страстта към вкусните сладкиши граници не може да има,

...
За страстта към вкусните сладкиши граници не може да има,
Коментари Харесай

Сфолиателе (Автентичен неаполитански сладкиш)

За пристрастеността към вкусните сладкиши граници не може да има, пробвайте Сфолиателе или достоверния неаполитански сладкиш

Необходими Продукти

ТЕСТО


● брашно манитоба - 500 г (или 250 г брашно 00 и 250 г Манитоба)
● вода - 250 мл
● сол - 1 ч.л. дребна
● мед - 25 г течен
● краве масло - 150 г, стайна температура

КРЕМ


● рикота - 400 г (или доста фина извара)
● прясно мляко - 400 мл
● семолина - 150 г (или тънък грис)
● захар - 240 г
● сол - щипка
● портокали - пулпа от 1 бр.
● портокалова кора - от 1 портокал
● лимонова кора - тънко настъргана от 1 лимон
● ванилия - 2 ч.л. разграничени (или 2 бр. прах)
● канела - 1/2 ч.л.
● яйца - 1 бр.

Начин на подготвяне

За този Автентичен италиански сладкиш, обичаен за Неапол (Authentic Italian Crispy Sfogliatelle, Napoli`s delicious desser), ще ви трябват:

- Плоска тава, покрита с хартия за печене;

- Фурна 220 градуса и 180 градуса.

Тесто

В купа се пресява брашното, прибавя се солта и се разбърква с телена бъркалка. В средата се изсипва медът и се налива водата. Замесва се тесто с ръце. Тестото е изсъхнало и мъчно се работи, само че при малко изпитание ще се трансформира в топка. Ако е невероятно да се събере, може да се добави единствено до 1 с.л. вода. То би трябвало да е плътно, твърдо и компактно. По конструкция наподобява на тесто за юфка.

Измесва се върху плот за не по-малко от 10 мин. Поставя се в найлоново пликче и се оставя да почива, за не по-малко от 2 1/2 часа. След това тестото ще бъде отпуснато, меко, еластично и комфортно за работа.

Дели се на три елементи. Всяка част се разточва, не е належащо да се намаслява плотът или да се посипва с брашно - то е задоволително компактно и не се лепи. Разточва се фино на правоъгълник с дължина към 70 см и широчина към 25/28 см.

Може да се повдига с ръце и да се изтегля, в случай че разрешава типът на брашното. Намазва се напълно с 50 г меко масло чрез ръката. От тясната страна стартира да се завива на доста стегната ролка, това е изключително значимо и не трябва да се пропуща. Готовата ролка се покрива с фолио и се оставя настрани.

Следва второто разточване на идващото парче тесто, което е по същия метод и откакто се намасли още веднъж с 50 г меко масло, в долната част се слага първата ролка и се стартира общо плътно завиване на една обща ролка. Отново се покрива с фолио и се оставя настрани.

Следва третото парче тесто, разточване, намазване с масло и се слага предходната готовата ролка. Завиват се общо на огромна такава допустимо най-стегната ролка тесто. Така завършено се намазва с останалото малко масло по четката или по съда, в който е било маслото, слага в огромно парче фолио и се оставя в ледник минимум за 12 часа ( в галерията от фотоси ще покажа, с цел да се добие по-добра представа).

Тесто

На тънко ренде се настъргват корите на цитрусите. Заделят се настрани. От портокала се изважда пулпата, обелва се от ципата и се оставят частите настрани до използването им.

Млякото се излива в тенджера с дебело дъно, слага се на сдържан котлон и се изсипва захарта, разбърква се до стопяването ѝ. След като се е сгорещило до точка на шупване, се изсипва цялата семола и незабавно се разбърква пламенно, до момента в който се получи доста стегнат крем. Добавя се 1 ч.л. ванилията. Разбърква се и се оставя да се охлади.

В купа се изсипва рикотата (фина извара), от горната страна се счупва яйцето, ванилията, прибавят се настърганите кори от цитруси и с пасатор се миксира до изцяло гладка примес.

В дълбока купа се слага пулпата портокал и канелата и се миксира с пасатор до пюре. След като е изцяло гладка, от горната страна се изсипва брашненият крем, още веднъж се миксира с пасатор до гладка примес и най-после се прибавя сместа с изварата. Сега към този момент се разрушава с перките на миксера до крем.

Напълно охладената ролка тесто се изважда и се разрязва на шайби към 1/2 см. Половина шайби се прибират назад в ледник, тестото се работи единствено студено.

Оформяне на черупките тесто

Взима се парче разрязано, слагат се двата палеца в средата, с цел да се образува дребна дупка, без да се пробива дъното, и посредством въртеливо придвижване на пръстите извън се оформя конус, като леко се разтегля тестото, постепенно и деликатно се отваря, разтяга, без да се пробива от никоя страна, пластовете да не се отварят. Работи се напълно с палците от вътрешната страна. Трябва да се получи форма на камбана или черупка. Дълбочината им е към 5.5 - 6 см.

С чаена лъжичка се загребва млечен крем и се пълнят. Леко се притискат от горната страна, само че защото кремът е задоволително тежък и гъст, той няма да се разтече по време на печенето.

Подреждат се в тава, покрита с хартия.

Пече се на 220 градуса за 10 мин и още на 180 градуса за 15/20 мин или до златисто кафяво.

Изваждат се от фурната, охлаждат се върху решетка и се покриват компактно с пудра захар.

Инфо: Easy, easy Cooking

Забележка: Невинаги може да се разполага с брашно Манитоба, което аз особено вардя тъкмо за подобен тип предписания, когато се постанова тънко разточване, защото то е извънредно еластично и не се раздира и може да се разточва извънредно тънко, само че може и да се замести с брашно 00.

Рикотата може да бъде сменена с фина безсолна извара.

Разполагам със Семолина и доста я употребявам, само че тук, в тази рецепта може да бъде сменена с тънък грис.

В рецептата са посочени грамажи на продуктите, те би трябвало да се спазят, с цел да се получи тънко и внимателно тесто, надлежно и добър тежък крем.

Но най-важното изискване е ролките да се навиват доста плътно, което, от своя страна, съставлява дребна компликация при изработването им, само че при повече самообладание най-много и малко усърдие се получава хубаво ролка тесто.

Този тип крем е извънредно подобаващ за заряд на торти или различен тип сладкиши.

Сфолиателе (Автентичният неаполитански сладкиш) е страховит!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР