За присъединяването на България към еврозоната има широк политически консенсус,

...
За присъединяването на България към еврозоната има широк политически консенсус,
Коментари Харесай

Евро от 2024 г. е възможно, но има още много работа

За присъединението на България към еврозоната има необятен политически консенсус, само че политическата неустойчивост бави процеса Служебният кабинет скоро ще внесе нужните закони и топката ще е в Народното събрание Забавяне на законите и различията за бюджета са главните опасности България да се препъне по пътя към еврозоната
Шансът България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година се усилва, а по тематиката има необятен политически консенсус. За да се случи това обаче, е значимо сегашният парламент бързо да одобри нужните за това закони още през идващите седмици. Това стана ясно от изявленията на вицепремиера Атанас Пеканов и някогашните финансови министри Асен Василев и Владислав Горанов " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ".

" Трудно може да намерим през днешния ден друга тематика, която получава толкоз внушителна политическа поддръжка ", съобщи по-рано и шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той обаче също акцентира нуждата от държавно управление, което да внесе нужните закони, и работещ парламент, който да ги одобри.
Реклама Какво следва
Последните два постоянни кабинета направиха значими стъпки - приемането в ERM II и изработването на Национален проект за въвеждане на еврото, сподели Пеканов и увери, че евроинтеграцията остава приоритет и за служебното държавно управление. " Темите за европейската интеграция с посока Шенген, участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната са на дневен ред и служебният кабинет работи по тях ", съобщи вицепремиерът.

Той призна, че поради политическата неустойчивост е имало известно закъснение, само че добави, че гласуваната с голямо болшинство декларация на Народното събрание за ускорена подготовка за приемане на еврото от 2024 година е била явен знак за необятна политическа поддръжка по тематиката и е дала нов подтик на напъните за реализиране на тази цел. " В момента сме на стадий завършване на информационната тактика обвързвана с приемането на еврото. Работи се и по правене на Закон за въвеждане на еврото. Идните седмици Министерството на финансите ще завърши тези законопроекти и се надяваме те да минат през настоящия парламент ", съобщи Пеканов.

По време на полемиката стана ясно още, че за гласоподаване към този момент са импортирани и нужните ремонти в Закона за Българска народна банка, както и че единствено преди ден президентът Румен Радев е разговарял по тематиката еврозона със заместник-председателя на Европейска комисия - Валдис Домбровскис, отговарящ за стопанската система в полза на хората. Стана ясно обаче и че политическата неустойчивост, в която се намира страната сега, продължава да е спънка.
Следващите седмици са решаващи
Действително през последната година и половина страната изгуби скъпо време в подготовката си за еврозоната. Бившият финансов министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев съобщи, че първият проблем е бил фактът, че страната се ръководи длъжностен кабинет, а по-късно по времето на държавното управление " Петков " Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са спирали процеса в допълнение. И даде образец с приемането на Планът за приемане на еврото, който е минал в Министерски съвет с превес от единствено два гласа. " Това е една от аргументите техническият развой да се забави. Но при срещи с банките постоянно съм казвал - гответе се за датата 1 януари 2024 година ", уточни Василев.
Реклама
" Имаше интервал на закъснение на процеса по подготовка и той се дължеше на настояванията за нов разбор за изгодите и разноските от приемането на еврото. Но времето за сходни разбори е минало. Не е моментът в този момент институциите да спрат да работят ", съобщи и Пеканов. Според него техническата подготовка може да се направи и от служебния кабинет.

Приемането на еврото е консенсусна тематика измежду политиците и не е късно " да хванем последния трен ", счита и някогашният финансов министър Владислав Горанов от втория и третия кабинет на ГЕРБ, който дружно с гуверньора Радев водеше договарянията по присъединение на България към ERM II и към банковия съюз. Според него това би трябвало да се случи в този момент, с цел да може оценката за готовността на България да се изготви напролет, като има риск следващата година индикаторите за бюджетен недостиг и инфлация да са по-лоши и това да затвори вратата за влизане във валутния съюз през идващите години.

Макар да има подозрения дали поради рецесиите в този момент е добър миг за влизане в еврозоната, съгласно Пеканов точно в този момент е вярното време, защото в една несигурна среда еврозоната ще е " котва на непоклатимост за страната ".

Подобряване на кредитния рейтинг с две степени и по-ниска рискова награда, в това число и за частния бранш, са част от плюсовете за Хърватия от приемането на еврото през 2023 година, които посочи досегашният финансовият министър на Хърватия Здравко Марич. Той описа за опита на неговата страна при подготовката за влизане в еврозоната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР