За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни,

...
За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни,
Коментари Харесай

Нова такса на пътя!Плащаме мост и тунел

За прекосяване по обособени уреди по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това планува нов план на Наредба за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Досега в България такива такси не са налагани, напомня в. " Сега ".

Предвижда се и ред, по който да се заплащат таксите за път, предан на концесия. У нас такива пътища няма, само че имаше спорадични поръчки за интерес от евентуални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, само че те ще могат да се заплащат в левове или в евро - за записаните в чужбина транспортни средства.

От тях ще са освободени колите на Министерство на вътрешните работи, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително възнаграждение няма да се дължи, в случай че към този момент има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след прекосяване по оборудването и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените уреди ще бъдат посочени в признат с решение на държавното управление лист. От Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите " Шипка " и " Петрохан ". Заговори се и за възможни нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се заплаща за прекосяване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната организация успокоиха, че оборудванията по автомагистралите няма да бъдат платени, защото за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР