За последните 40 г. в научната литература са описани само

...
За последните 40 г. в научната литература са описани само
Коментари Харесай

Спасиха ръката на дете с рядка диагноза

За последните 40 година в научната литература са разказани единствено 12 сходни случая
Проф. Холценбайн от Виена дойде особено за интервенцията

Момченце на 13 месеца с аневризма на артерията на китката бе оперирано със взаимните старания на експерти от три лечебни заведения. Рядката съдова намеса бе осъществена от екип, воден от доцент Стефан Стефанов, завеждащ отделението по съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови експерти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, дружно с гостуващия особено за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника „ Донаущат” във Виена, Австрия.

Момченцето имало непрекъснато възходяща издутина на дясната китка, която в началото сметнали за киста. След обзор и еходоплерова сонография доцент Стефанов слага извънредно рядката диагноза аневризма на радиална артерия. В научната литература за последните 40 години са оповестени едвам 12 случая, от които една четвърт са приключили с лигатура (прекъсване) на артерията.

Благодарение на точната и бърза диагностика, както и на сполучливата оперативна намеса, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възвръща с термино-терминална анастомоза (изграждане на изкуствена връзка), при дребния български пациент лекуването приключва щастливо и ръката му е съхранена. Трудността в тази ситуация идва от извънредно дребния размер на артерията - единствено 1,5 мм. Проходимостта на кръвоносния съд е доказана с доплерова сонография.

„ Радвам се, че имам опция да работя един до друг със експерти с голям опит, които биха създали всичко по силите си, с цел да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за следващ път оставя натоварената си стратегия във Виена и откликва на наша покана за взаимна интервенция от толкоз комплицирано естество”, разяснява доцент Стефанов след сполучливото изписване на детето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР