За пореден ден от компанията на Емилиян Гебрев ЕМКО реагират

...
За пореден ден от компанията на Емилиян Гебрев ЕМКО реагират
Коментари Харесай

Инциденти в наши военни заводи през 2014-2015 година: Има ли външна намеса?

За следващ ден от компанията на Емилиян Гебрев ЕМКО реагират документално. Днес в намерено писмо до основния прокурор те отхвърлят изказванията на управляващите в Прага и даже ги назовават погрешни. От писмото им, обаче, излиза наяве, че в складовете на чешката компания " Имекс " по време на гърмежите през 2014-а е имало продукция, благосъстоятелност на ЕМКО.

В писмото си до основния прокурор от ЕМКО декларират, че изказванията на формалните управляващи в Прага се базират на неточна или погрешна информация. Категорично отхвърлят продукцията благосъстоятелност на ЕМКО, която е взривена в складовете на чешката компания ИМЕКС да са били предопределени за реекспорт към Украйна.

Открехват завесата на сензитивния оръжеен бизнес като пишат, че не знаят какви други наличия е имало във взривените хранилища, нито кой и за какво е позволил съветски сътрудници там.

От компанията на Емилиян Гебрев пишат още, че са изпратили писмо и на ръководителя на ДАНС с предложение за среща, на която да му дават цялата информация, с която разполагат. На този стадий, сигурното е едно - уличените за гърмежите в Чехия и обвинените за отравянето на Емилиян Гебрев са сътрудници в най-буквалния смисъл.



Всички са чиновници на специфичния отряд с кодово име 29155 на съветското военно разузнаване. И едни и същи хора, само че под разнообразни самоличности са посещавали както България, по този начин и Чехия през 2014-а и 2015 година. Част от визитите им у нас съответстват с произшествия в български военни фабрики.

" Отчитат се четири случая на гърмежи в наши фабрики през 2014 година и още два случая през 2015 година. Още тогава се говореше, че може да има непозната интервенция в тези гърмежи, те да не са резултата единствено от софтуерни проблеми в производството или в съхраняването или най-малко за част от тези гърмежи ", сподели проф. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата.

Категорични доказателства, обаче, по този начин и не са събрани, а съответните аргументи за всички тези произшествия и до през днешния ден не са ясни.

" По никакъв метод не можем да изключваме, в случай че е имало такива доставки за Украйна, причина за интервенция на непознати сили да е бил спорът в Украйна и концепцията, че български муниции могат да стигнат до въоръжените сили на Украйна ", счита проф. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата.

От обществени източници излиза наяве, че двама от обвинените за гърмежите в Чехия и един от обвинените за отравянето на Емилиян Гебрев през 2018-а година са във Англия тъкмо по времето, когато са отровени Сергей Скрипал и щерка му.



След замяна на информация сред службите в София и Лондон стартира разкриването на съветска шпионска мрежа у нас, а от страната ни година по-късно е изпъден съветски посланик, махленски като координатор на шпионската мрежа на Москва на Балканите.

" Има доста индикации, че съветски специфични служби - ГРУ или както се назовава в този момент сега, само че на всички е известно като ГРУ службата за външна сигурност на Русия работи съществено на Балканите и доста огромна част от тях са основани в България. Това са случаите с гърмежите в нашите фабрики, случаите с шпионската мрежа на така наречен резидент, която беше разкрита ", съобщи проф. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата.

Интересите на Кремъл към военната индустрия в Югоизточна Европа и в частност у нас са се засилили сензитивно след анексията на Крим, регистрират анализаторите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР