За по-здравословни менюта в училищата и в детските градини настояха

...
За по-здравословни менюта в училищата и в детските градини настояха
Коментари Харесай

Европейски експерти поискаха по-здравословни менюта в училищата у нас

За по-здравословни менюта в учебните заведения и в детските градини настояха европейски специалисти по време на Конференция за здравословното хранене.

Събитието е част от Календара на Българското председателство на Съвета на министрите на опазването на здравето.

Според менюто на 99-та целодневна детска градина в столицата до края на тази седмица децата ще се хранят с крем супи, с пилешко месо, задушено зеленчуци. Следобеднато им здравословна закуска е от печена ябълка.

Първите " седем " са значими и за построяването на здравословни привички на хранене. В тази детска градина имат вътрешен устав за здравословно меню – всеки първи вторник на месеца храната е специфична.

Менюто на децата се изготвя по специфичен рецептурник, одобрен от здравното министерство.

Според международната статистика всяко трето дете е с наднормено тегло.

„ От изключителна значимост е децата да се хранят здравословно и да ги предпазим от затлъстяване, тъй като нездравословната храна води до хронични болести. Проблемът има и стопански аспект – 70% от парите за здраве в Европа отиват за лекуване точно на хронични заболявания”, съобщи Джон Райън.

На полемиката срещаме и учениците Александър и Венелин, които са създатели на приложение за разкриване на консерванти в храните. Правим опит с детско сокче:

„ Като резултат от сканирането ни излезе лимонена киселина. Ако човек приема доста Е330,т.е. лимонена киселина, това крие риск за нарушение на зъбния емайл”, изясни Венелин Чакалов.

От през днешния ден се популяризира и специфичен клип, отдаден на здравословното хранене.

По време на полемиката се разискаха и разновидности да се ограничи рекламата на храни, които не са здравословни за децата, както и да се забрани присъединяване на деца в сходни реклами.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР