За първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а

...
За първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а
Коментари Харесай

Извършиха първата белодробна трансплантация в Румъния

За първи път в Румъния беше осъществена белодробна трансплантация, а интервенцията, която беше направена в болница в Букурещ, продължи седем часа. Това заяви ръководителят на Националната организация за трансплантации Раду Дяк, съобщи Медиафакс.
Органът е взет от 46-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив, намиращ се в положение на мозъчна гибел, откакто фамилията му дало единодушието си.
Ръководител на екипа, направил трансплантацията, е доктор Игор Тудораке, началник на Центъра за белодробна трансплантация в Хановер, който дошъл с полет от Германия през нощта.
Операцията е траяла от 04.00 до 11.00 часа през днешния ден.
Пациентът, който съгласно осведомителния уебсайт Зиаре е 37-годишен мъж от североизточния град Яш, е понесъл добре интервенцията и се намира под наблюдаване, съобщи мениджърът на болница "Света Мария " Нарчис Копка.
Болница "Света Мария " е единствената болница в Румъния, акредитирана за осъществяване на белодробна трансплантация, отбелязва уеб сайтът. Лечебното заведение, управлявано от кметството на Букурещ, стана обект на скандал през 2016 година, когато тогавашният здравен министър Влад Войкулеску съобщи, че акредитацията е получена нелегално под политически напън, а мениджърът Нарчис Копка заведе дело против него.
В България към момента не се правят белодробни трансплантации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР