За първи път в историята на кучетата-роботи и космическите пътувания четирикрак

...
За първи път в историята на кучетата-роботи и космическите пътувания четирикрак
Коментари Харесай

“Рободог” в Космоса: Нови възможности за изследване на други светове

З а първи път в историята на кучетата-роботи и галактическите пътувания четирикрак “рободог ” е ръководен от човек отвън земната атмосфера. Само роботи с колела до момента са били ръководени отдалечено от Космоса. 

Тестът " Surface Avatar " (в дословен превод от британски ез. " Повърхностен аватар " -бел.ред.) се организира през януари. 

Астронавтът на Европейската галактическа организация (ESA) Маркъс Уанд ръководи няколко разнообразни роботизирани системи на Земята от Международната галактическа станция (ISS), част от план, който в последна сметка цели да разреши на хората да управляват роботи на други планети и спътници като Луната или Марс, до момента в който са в орбита към тях. 

Robot Dog Controlled By Someone Not On Earth For The First Time In History
— IFLScience (@IFLScience)
Уанд управлява робота на име Берт, основан от Германския аерокосмически център (DLR). Роботът има крайници, предопределени да вървят по няколко разнообразни типа терени, които може да не са налични с колела, както и да изследва дребни пещери, недостъпни за хората. 

Докато Уанд контролираше “рободога ”, позволявайки му да изследва марсианската лаборатория на DLR и да следи терена, той насочи вниманието си към два други роботи: Rollin' Justin на DLR, хуманоиден обслужващ робот и роувъра Interact на ESA. Следвайки предходни опити, които изследваха по какъв начин закъсненията във времето могат да повлияят на ръководството на робот от Космоса, този път двете машини работят дружно, с цел да изпълнят обща задача. 

„ Дори сред хората съдействието е комплицирано. Трябва да се сключат съглашения и да се схванат взаимните планове. Това е изключително предизвикателство, когато разнообразни роботи би трябвало да образуват екип и сполучливо да изпълнят задача дружно “, изясняват от DLR в изказване. 

При построяването на местообитание, да вземем за пример, комбинирането на другите умения на няколко робота е доста потребно. В първия опит от този тип, хуманоидният робот Rollin' Justin на DLR и Interact Rover на ESA се оправиха с такава задача и взаимно инсталираха къса тръба, представляваща научно измервателно устройство, предава IFL Science. 

Контролирането на робот, с който даже не сте на една и съща планета, е единствено част от задачата, като екипът се надява, че астронавтите един ден ще могат да управляват няколко робота по време на задача, като ги карат да работят полу- или изцяло самостоятелно съгласно условията.  

„ Бъдещите станции на Луната и Марс, в това число местообитанията на астронавтите, ще бъдат построени и поддържани от машини, работещи под управлението на астронавти “, изясни Алин Албу-Шафер, шеф на DLR Института по роботика и мехатроника.

„ Нашите най-нови логаритми за ръководство и AI разрешават на един астронавт да командва цялостен екип от разнообразни роботи “, споделя той.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР