За първи път в историята на България един от т.нар.

...
За първи път в историята на България един от т.нар.
Коментари Харесай

ВСС избира кой ще заеме поста на Иван Гешев

За първи път в историята на България един от така наречен трима огромни в правосъдната система е отхвърлен от служба. Официално през вчерашния ден президентът издаде декрет за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор, а през днешния ден се чака и публикуването на решението в " Държавен вестник ”. Иван Гешев беше отхвърлен от Пленума на Висшия правосъден съвет с болшинство от 16 на 4 гласа поради репликата " политически отпадък ", произнесена на конференцията, когато той скъса своята оставка.

Сега огромният въпрос е какво следва оттук нататък. Висшият правосъден съвет би трябвало да реши кой ще извършва функционалностите на основния прокурор до избора на нов обвинител номер едно, написа NOVA. 

Това може да стане на изключително съвещание още през днешния ден. В съвета обаче има съществени разногласия дали това би трябвало да е някой сегашните заместник-главни прокурори или пък различен обвинител от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев има петима заместници, като с максимален стаж е Даниела Машева.

По закон, при предварително преустановяване на мандата на един от тримата огромни, Висш съдебен съвет има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае към 3 месеца.

Самият Гешев има право изиска да бъде възобновен на служба прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР