За първи път в 10-годишната си дейност Инспекторатът към ВСС

...
За първи път в 10-годишната си дейност Инспекторатът към ВСС
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки във ВКС и ВАС

За първи път в 10-годишната си активност Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще извърши сложни планови инспекции в двете висши съдилища – Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и в Националната следствена работа. Това планува годишната стратегия на Инспектората към Висш съдебен съвет за 2018 година, призната с решение на съвещание на 9 март, оповестиха от ведомството.
Ще бъде тествана организацията на административната активност и придвижването на делата и в четирите органа на профилираното правораздаване – Специализираният углавен съд, Специализираната прокуратура, Апелативният профилиран углавен съд и Апелативната профилирана прокуратура.
През 2018 година сложни планови инспекции са планувани в 5 окръжни и 12 районни съдилища, при които инспекторите ще ревизират единствено наказателни каузи, както и в 3 окръжни и 15 районни прокуратури.
Освен това сложни планови инспекции ще има в окръжните съдилища във Велико Търново, Габрово и Русе.
Такива ще се извършат във всички органи на правосъдната власт в правосъдните региони на Окръжен съд – Хасково и Окръжен съд – Кърджали. Инспекторите ще ревизират окръжните съдилища и окръжните прокуратури с окръжните следствени отдели към тях в Хасково и Кърджали, районните съдилища и районните прокуратури в двата правосъдни региона – надлежно в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Ивайловград, и в Кърджали, Ардино, Крумовград, Момчилград.
Комплексни планови инспекции са планувани също в Окръжна прокуратура – Сливен и окръжния следствен отдел към нея, в районните съдилища и районните прокуратури в Нова Загора, Котел и Царево, в регионите прокуратури в Сливен, Несебър и Поморие.
През тази година Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще извърши сложни планови инспекции и в три административни съдилища – в Пловдив, Велико Търново и Варна.
Комплексните планови инспекции обгръщат цялата активност на органите на правосъдната власт – организацията на административната активност, организацията по образуването, придвижването и приключването в откритите периоди на правосъдните, прокурорските и следствените каузи, разбор и обобщаване на завършените каузи и преписки за приложението на закона, за интервала 1 януари 2016 година – 31 декември 2017 година
През 2018 година Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще направи и две тематични инспекции. При инспекциите в окръжните съдилища, Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и Наказателното поделение на Върховен касационен съд Инспекторатът ще проучва аргументите за постановяване на оправдателни присъди за осъществени от съдии, прокурори, следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности, корупционни закононарушения.
При инспекциите в окръжните прокуратури и Специализираната прокуратура, включени в годишната стратегия на Инспектората към Висш съдебен съвет, ще се проучват аргументите за прекъсване на делата за корупционни закононарушения. И двете тематични инспекции ще обзет делата за корупционни закононарушения през последните две години – от 1 януари 2016 година до 31 декември 2017 година
През 2018 година не са планувани контролни инспекции.
Годишната стратегия на Инспектората към Висш съдебен съвет за 2018 година може да се прочете на интернет страницата на Инспектората към Висш съдебен съвет - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/41.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР