За първи път спад в 14-дневната заболеваемост от коронавирус. Една

...
За първи път спад в 14-дневната заболеваемост от коронавирус. Една
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Следващата седмица се очаква спад на случаите на коронавирус

За първи път спад в 14-дневната заболеваемост от ковид. Една област се връща в жълтата зона. Според вирусолозите Омикрон остава водещият вид при инфектираните с ковид. Това демонстрират 50% от обработените проби. В момента страната ни е в пика на лятната вълна на Ковид-19. Според вирусолога и завеждащ отдел " Вирусология " в НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб през идната седмица се чака спад на случаите.

" Бяхме на 2000, а в този момент към този момент падаме на 1500. Силно се надявам да прехвърляме към този момент пика на вълната, а разновидността се кара по-леко, само че се отнася единствено за по-младите и здрави хора и да не се подлъгваме от лекото протичане, тъй като подвариантът съумява да преодолее предхождащата имунна отбрана ", уточни тя пред Bulgaria on AIR.

Има скрита заболеваемост, защото все по-малко хора в летния сезон се тестват. Според вирусолога това се дължи и на премахването на безплатните Ковид проби, които се заплащаха от здравната каса.

" Отиват да се изследват хора, които са отделили финансов запас или са минали през доктор, които да ги насочи за проучване, тъй като това, което виждаме като цифра не е реалноста. Това се вижда по броя попаднали в болница, тъй като те лека бавно се усилват ", добави доцент Гломб.

Ако ограниченията отпаднат се чака по-рязко нарастване на случаите на Ковид през септември, счита вирусологът.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР