Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) откри нарушения при лечението на

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) откри нарушения при лечението на
Коментари Харесай

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна организация " Медицински контрол " (ИАМН) откри нарушавания при лекуването на 104-годишна жена в МБАЛ " Света Петка ", гр. Видин.

Проверката бе осъществена след самосезиране от излъчен ефирен репортаж, съдържащ изказвания за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, до момента в който е била на лекуване в болничното заведение. В репортажа също са изразени подозрения от околните на дамата за регулярно даване на нужните ѝ лекарства.

В хода на инспекцията инспекторите на ИАМН са установили следните обстоятелства и условия:

В здравната документи на лечебното заведение се съдържат данни за двукратна фиксация (имобилизация) на пациентката. Записите обаче не съдържат изискуемите по Правилата на лечебното заведение реквизити:
имената на членовете на екипа, осъществили мярката; имената на медицинските сестри, водещи наблюдението.
При втората фиксация в съответния медицински запис не е определeно нейното времетраене, което не би трябвало да надвишава оптимално избраното време - до 2 часа. Документираните дейности на медицинския екип не съответстват в описателната си част със мненията им, дадени в хода на инспекцията. Съгласно медицинския запис от този ден е закрепен низък десен крак с колан, а в мненията на ангажираните по случая чиновници се твърди, че фиксацията е осъществена с марля и бинт на дясна ръка.

По тези констатации в границите на пълномощията на ИАМН проверяващата комисия е уведомила работодателя, че са налични предпоставки за формиране на произвеждане по ангажиране на дисциплинарна отговорност според Кодекса на труда.

Констатирани са и подозрения за пропуски в постоянното даване на лекарства по време на болничния ѝ престой.

Инспекторите на ИАМН не са открили данни за позволени административни нарушавания, които да попадат в обсега на контролните пълномощия на организацията и да обосновават образуването на административнонаказателни производства.

За откритите обстоятелства и условия с оглед преценка за следващи дейности по подготвеност са известени Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Видин и Районна прокуратура - Видин. Министърът на опазването на здравето е известен с писмо за резултатите от инспекцията.
 Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болничното заведение във Видин Обновена
Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болничното заведение във Видин

Близките ѝ настояват, че е проявено принуждение, от лечебното заведение отричат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР