За никого не е тайна, че компютърните ентусиасти са разнообразни

...
За никого не е тайна, че компютърните ентусиасти са разнообразни
Коментари Харесай

Ентусиаст подкара Windows 11 на компютър със 176 MB RAM – 5% от минимума за тази ОС

За никого не е загадка, че компютърните запалянковци са разнородни – някои обичат да се занимават с хардуера, с цел да разширят границите му, други обичат да създават или конфигурират модове за обичаните си игри, а има и такива, които желаят да видят дали най-новата версия на Windows може да бъде накарана да работи на система, която е надалеч под формалните систематични условия.

Разработчикът NTDev, като част от своя план Tiny11 съумя да подкара Windows 11 на система със единствено 176 MB RAM памет. Това е към 5% от минималното изисквано количество RAM памет от Microsoft за нормалата работа на операционната система, което е 4 GB. За да се реализира този резултат, съставените елементи и драйверите на Windows 11 бяха сведени до абсолютния най-малко.

Според разработчика, главните стъпки, нужни за пускане на системата са били „ задълбочени опити, в които да се види кои драйвери и услуги са безусловно нужни за пускане на Windows 11 “. Взети са под внимание даже неща като интерфейса на дисковото устройство.

Видеоклипът по-долу, показан от NTDev демонстрира, че с дребни приложения и помощни стратегии системата е изненадващо комфортна за прилагане и реагира бързо. За да може да работи с такова лимитирано количество оперативна памет, откривателят е трябвало да пожертва Explorer и да употребява командния прозорец.

Във видеото можете да видите кои драйвери са били стартирани при зареждане, кои услуги са били спрени и кои са били деактивирани. Разработчикът е употребявал софтуерния инструмент ServiWin на NirSoft на своята система със 176 MB RAM памет, с цел да реализира това равнище на „ фина конфигурация “.

Друг разработчик с псевдоним Xeno твърди, че Windows 11 в напълно текстов режим може да работи единствено с 96 MB RAM памет. Той обаче призна, че сходна конфигурация на Windows 11 е непрактична, тъй че тя е надалеч по-малко привлекателна от изненадващо „ потребния “ опит на NTDev.

Преди това NTDev стана прочут, откакто съумя да накара Windows 11 да работи напълно във видеопаметта на графичния процесор. Той също по този начин сътвори компактните версии на Windows 11 и Windows 10, надлежно Tiny11 и Tiny10, които изискват единствено 2 GB оперативна памет за пълноценната си работа.

Разбира се, в днешно време е много изненадващо да се чете за Windows 11, работещ с толкоз лимитирано количество оперативна памет, само че не беше от дълго време времето, когато Windows XP се задоволяваше с 64 MB оперативна памет, изпълнявайки съвсем същите задания като актуалните операционни системи. На Windows 95 му бяха задоволителни 4 MB, а Windows 3.1 се изпълняваше под MS DOS на 1 MB RAM. Щуро, а?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР