Авторът е сътрудник на FT и пише бюлетина на ChartbookДоларът

...
Авторът е сътрудник на FT и пише бюлетина на ChartbookДоларът
Коментари Харесай

Опасностите от доларовия национализъм надвисват над световната икономика

Авторът е помощник на FT и написа бюлетина на Chartbook

Доларът е валута както на Америка, по този начин и на света. Докато Съединени американски щати съставляват почти 15,5 % от международния Брутният вътрешен продукт (ППС), доларът взе участие в 88 % от всички интернационалните валутни транзакции. Около 58 % от международните запаси се държат в американската валута.

Икономиката на тази едностранчива обстановка е двусмислена. Резервният статут на $ поддържа недостиг по настоящата сметка на Съединени американски щати, който облагодетелства американските вносители и основава пазари за останалата част от света, само че също по този начин отклонява стопанската система на Съединени американски щати от търгуваните артикули. Глобалното разпространяване на $ трансформира Федералния запас щеш не щеш в централната банка на света. Повсеместното разпространяване на $ също дава голяма власт на американската страна. Финансовите наказания на Съединени американски щати са комерсиална смъртна присъда.

В един все по-многополюсен и противодействуващ свят, какъв брой дълго може да продължи този чудноват хибрид на наказат...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР