За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото

...
За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото
Коментари Харесай

Ердоган и Борисов преди откриването на новото мегалетище...

За мен е чест и наслаждение да вземам участие в тържественото разкриване на новото летище в Истанбул, което съответствува с националния празник на прилежаща, другарска и съюзническа Турция - 29 октомври. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената гала. Убеден съм, че новото летище в Истанбул е освен голям принос за развиването на транспортната инфраструктура, за контактите сред хората и за развиването на търговско-икономическите връзки.
То е забележителна стъпка в реализирането на инфраструктурната съгласуваност на района с Европейски Съюз, която бе измежду целите на българската външна политика по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, акцентира министър председателят Борисов.

Освен непосреден комшия на България Турция остава и значим сътрудник в области като миграцията, битката с тероризма, енергетиката, земеделието и отглеждането на животни, търговията. Откриването на новото летище символизира както нашите досегашни взаимни триумфи, по този начин и бъдещото ни съдействие, взаимно доверие, приемливост и мир, уточни Бойко Борисов.

Той бе посетител на церемонията по откриването на третото летище в Истанбул, която съответствува с 95-годишнината от основаването на Турската република.
На тържествата участваха държавните глави на осем страни. Борисов бе единственият министър председател от страна членка на Европейски Съюз.

Аеропортът, който е един от мегапроектите на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще облекчи въздушния трафик към 15-милионния мегаполис.

Летището, чието строителство започва през 2014 година, е измежду най-големите в света - на повърхност от над 8 млн. кв. м и вложения от 7 милиарда евро.

Вчера бяха открити две писти от първия стадий, което ще разреши обслужването по едно и също време на над 110 самолета. Финалните работи ще приключат през 2030 година Тогава летището ще разполага с четири терминала, с жп линия сред тях, 6 писти, перони за 500 самолета с обща повърхност 6.5 млн. кв. м, външен и вътрешен паркинг с потенциал за 70 000 автомобила. Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети " Боинг " и " Еърбъс ".

Очаква се влизането в употреба на аеропорта, който е единствено на 250 км от Бургас, да докара до увеличение на въздушния трафик над България в началото с към 20 %, което ще докара до увеличение на приходите от директни такси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР