Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко, но стабилно

...
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко, но стабилно
Коментари Харесай

Лукаш Ондерчанин: Възстановяването на Роберт Фицо може да продължи със седмици и месеци

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко, само че устойчиво положение, откакто беше прострелян. Вече съумява да приказва. Роберт Фицо е провел диалог с новоизбрания президент Петер Пелегрини.

Състоянието му е тежко и беше належащо да му бъде оказана поддръжка. Разговорът не е бил за политика, изясни в BTV „ Тази заран " Лукаш Ондерчанин, основен редактор „ Международни вести " в SME - Словакия. Състоянието на Фицо е сериозно. Възстановяването може да продължи със седмици и месеци, добави той.

Има доста разнопосочна информация за нападателя. Знаем, че той е бил несполучлив публицист. Не се знае дали 71-годишният мъж е обвързван с паравоенни организации. Той е бил пацифист. Не е харесвал оръжията. Не е харесвал Фицо и политиките му. Участвал е в антиправителствени митинги, сподели Лукаш Ондерчанин. Според него въоръженото нахлуване е било авансово планувано.

Стрелецът е участвал при предходни срещи на държавното управление. Със сигурност е следил дейностите на Роберт Фицо през последните месеци, уточни журналистът. Засега се счита, че нападателят е „ вълк единак ", който е работил самичък.

Той е бил повлиян от политиката. Бил е опозиционно надъхан. До този миг считаме, че няма да има последващи офанзиви. Хората, които познават нападателя, споделят, че не са очаквали той да извърши сходно нещо, посочи Ондерчанин.

Обществото в Словакия е било поляризирано и преди атентата против Роберто Фицо, а опитът за нападение в допълнение способства за разделянето.

Различните елементи от обществото и някои хора упрекват опозицията и медиите за случая. Голям проблем е, че обществените мрежи са цялостни с ненавист и това не оказва помощ. Очакваме обществото да стане още по-поляризирано. Има страхове, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото, разяснява основният редактор „ Международни вести " в SME - Словакия.

Основна тематика в страната е здравето на Роберт Фицо, а политиката е оставена на второ място на фона на предизборната акция за идните избори за членове на Европейския парламент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР