За да започнат цените да падат, трябва да имат дефлация,

...
За да започнат цените да падат, трябва да имат дефлация,
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Ето колко са поскъпнали продуктите у нас

„ За да стартират цените да падат, би трябвало да имат дефлация, а ние сме на 14% годишна инфлация. Всички цени и не престават да порастват с устойчиви темпове. “ Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той направи съпоставяне с цената на яйцата у нас и още няколко европейски страни, като посочи, че става дума за едни и същи търговски вериги. 



„ В България само яйцата примерно са пораснали с 95% и са към този момент 5,79 лева за 10 яйца междинна цена. В Испания са 1,68 евро, 1,65 евро - във Франция, 2, 92 малко, което под нашата, в Хърватия и в Холандия - 2,39 евро в Германия -1,69 евро.  Това касае и млякото. С общата ни прехрана в случай че би трябвало да купим 20 съществени артикули, би трябвало да ги напазаруваме за 55 евро в България. Ще дадем 52 евро в Румъния, в Испания – 50, а в Германия 60. Но в последната с  минимална заплата тази количка може да се купи 32 пъти, до момента в който у нас единствено 7 пъти с нашата минимална заплата “, посочи Димитров.

Той изясни, че разноските порастват, само че приходите не мърдат и добави, че хората стартират да теглят спестяванията си. Дори задлъжняват с заеми за ползване.

„ Инфлацията и по-скъпите артикули изяждат спестяванията на българите. Те не престават интензивно през последните 7-8 месеца да тегля своите спестявания. 75% близо от всички спестявания са до 5000 лева и оттова в действителност изключително тези до 1000 лева всеобщо се теглят. В същото време се задлъжнява, има нови кредити до 2-3000 лева, само че не са за някаква инвестиция, това са заеми за ползване “, добави президентът на КНСБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР