За да не навреди раницата на костната структура на детето,

...
За да не навреди раницата на костната структура на детето,
Коментари Харесай

Колко трябва да тежи ученическата чанта

" За да не навреди раницата на костната конструкция на детето, тя би трябвало да е не повече от 10% от тежестта на детето ", сподели пред " Детски Дневник " кинезитерапевта Мария Цветкова. Няма потвърдена директна взаимозависимост сред гръбначните изкривявания при децата и тежките учебни раници. За Мария Цветкова обаче това е неоспоримо по този начин.

Няма и статистика какъв е процентът на децата с гръбначни изкривявания. Здравното министерство не прави подобен скрининг и няма публични данни, споделиха от там пред " Дневник ". " В България нямаме наклонност да следим метода на живот и предпоставките за гръбначните изкривявания при децата. На Запад се мисли за тези неща ", споделя Цветкова. По думите на завеждащия отделението по ортопедия и травматология в болница " Токуда " Васил Яблански на 100 деца всяко пето дете има гръбначен проблем.

Темата за тежките раници още веднъж е настояща, откакто през вчерашния ден стана известно, че петокласничка е подала тъжба до Държавната организация за протекция на детето поради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден. Очаква се отговорът на ръководителя на организацията Офелия Кънева.

В момента в България няма нормативи, които да дефинират тежестта на ученическата чанта. Проблемът съществува от години и не получава решение макар периодическите начинания на неправителствени организации и родители. Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов предложи на родителите на най-малките възпитаници да купуват леки раници на колелца и да оставят всички вероятни пособия в учебно заведение, до момента в който бъдат въведени всеобщо електронните учебници, които ще облекчат тежестта на ученическите раници.

Според кинезитерапевта Мария Цветкова е от изключителна значимост страната да върне провеждането на скрининг на гръбначните изкривявания в началните учебни заведения и детските градини, с цел да се хване казусът и да стартира лекуването в точния момент. Важна е и профилактиката на казуса, възпитаването на вярна стойка у децата и насочването им към физически извършения и спортове. Според експерта изправителната гимнастика би била потребна и профилактична и е добре да се практикува от всички подрастващи. По думите й децата децата би трябвало да бъдат подготвени и на вярно дишане.

За гръбначните изкривявания при децата, по какъв начин да бъдат разпознати от родителите, както и потребни препоръки за вярна стойка - очаквайте в " Детски Дневник " диалог с кинезитерапевта Мария Цветкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР