За да бъде успешно това правителство е важно новите състави

...
За да бъде успешно това правителство е важно новите състави
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Трябва да се промени начинът на избиране на регулаторните органи

За да бъде сполучливо това държавно управление е значимо новите сформира на регулаторните органи да бъдат определени по различен метод, не както до момента. Такава позиция израви пред Българска национална телевизия депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Той упрекна ГЕРБ, че не извършват ангажимента първо да се направи разбор на работата на съответните институции и по-късно да се вършат номинации.
По думите му, седемте точки с претенции на ПП-ДБ към ГЕРБ са израз на блян да се подсигуряват промените.

„ Нашата реакция през днешния ден беше за да бъдат изпълнени обещанията от общата декларация “, сподели Димитров.

" В общата си декларация госпожа Габриел и акад. Денков споделиха, че при избора на регулатори ще има процедура по взаимно взимане на решения и това е заричане, което не се извършва ", разясни той.

Същевременно той не разяснява дали от ПП-ДБ са разискали с ГЕРБ номинациите си за Национална агенция за приходите, БАБХ, митниците.

Депутатът уточни, че ПП-ДБ чакат да се срещнат с ГЕРБ, без значение дали на следващия ден или някой различен ден.

" Хората питат по през целия ден - за какво има картели, за какво цените на някои артикули в България са по-високи от тези в Европейски Съюз. Като не работи Комисия за защита на конкуренцията и не е ефикасна, като им трябват 10 години да ревизират един картел - резултатът е неприятен. " – означи той.

ПП-ДБ желаят ГЕРБ-СДС да подпишат Механизъм за гарантиране на реформаторската стратегия на кабинета

Мартин Димитров счита, че промяната на шефа на Сметната палата е скандална в случай, че цялото управление е с изминал мандат. Коментира, че по този начин се отстраняват неуместните.

Идеята на орган по номинациите е да направи оценка на работата на всяка една институция, уточни Мартин Димитров.

„ Взимаме Сметната палата, виждаме, има доста съществени резултати по времето на ръководителя Цветан Цветков, който те желаят да сменят. Взимаме Комисия за защита на конкуренцията по-късно и го съпоставяме с европейските сходни регулатори и виждаме, че за две години българското Комисия за защита на конкуренцията е направило една инспекция, тъй като имало коронавирус. " – добави той.

Скандалът за регулаторните органи е тръгнал от бюджетната комисия, където ПП-ДБ са настояли за по-дълги периоди за оферти на претенденти, да има публично чуване, да има конкуренция.

" Видяхме против себе си ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане " дружно по всеки един от тези въпроси да гласоподават срещу, което не е добра процедура ", уточни Димитров.

Той не разяснява дали от ГЕРБ могат да имат доверие на назначенията на Политическа партия в Министерство на вътрешните работи и на регионалните шефове след изтеклия запис от съвещание на Политическа партия, в който се чува, че по този начин от партията ще могат да управляват провеждането на локалните избори.

Мартин Димитров обаче е уверен, че ще има ротация на премиерския пост – от обединението ПП-ДБ ще спазят даденото заричане за това.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР