За да бъдат намалени предпоставките за настъпване на пътни инциденти

...
За да бъдат намалени предпоставките за настъпване на пътни инциденти
Коментари Харесай

МВР засилва контрола около Студентския празник

За да бъдат понижени предпоставките за настъпване на пътни произшествия с присъединяване на коли, пренасящи студенти към и от местата за празнуване на 7, 8 и 9 декември по пътищата в цялата страна ще има засилено полицейско наличие. Пътните служители на реда ще ревизират водачите за дееспособност, приложимост на алкохол и съблюдаване на скоростните режими. Управителите и защитата на заведения за забавление и хранене ще бъдат предизвестени да вземат превантивни ограничения за попречване на опити за ръководство на коли от лица в нетрезво положение. Пътните служители на реда ще правят всеобщи инспекции за приложимост на алкохол и за съблюдаване на разпоредбите за безвредно придвижване.

Полицията приканва жителите, в случай че виждат нарушавания на публичния ред, условия или дейности застрашаващи сигурността на жителите по време на студентския празник неотложно да алармират на тел.112.

За безвредно пътешестване по време на идните празници, пътна полиция предлага на студентите да се погрижат за техническото положение на автомобила, с който ще се придвижват към местата за празнуване. При пътешестване на по-дълго разстояние - до заведение, хижа или хотел в планината, те би трябвало да плануват допустима смяна в метеорологичните условия и да оборудват автомобила със зимни гуми и вериги срещу сняг, да се уверят че осветителната и отоплителната система на колата са в редовност и да си обезпечат лидер, с задоволително опит зад кормилото. Добре пътуването да бъде планувано по този начин, че да се реализира в светлата част на денонощието. Ако празникът е проведен в границите на града, в който студентите живеят или учат е най-добре да оставят автомобила и да си спестят терзания и опасности.

Изключително значимо е да не се вършат никакви взаимни отстъпки по повод използването на алкохол от водачите. Доказано е, че даже когато поетият алкохол е в дребни количества и не се регистрира от уредите за инспекция, той оказва въздействие върху на реакциите и преценката за рисковете по време на шофиране. Празничната еуфория също може да затрудни преценката на лидера, даже и когато не е използвал алкохол. Приповдигнатото въодушевление постоянно води до подценяване на заплахите и до вдишване на недомислени опасности. Понякога пасажерите в автомобила също са източник на риск - подпийналата компания може да окаже въздействие на лидера за взимане на прочувствени, неправилни решения, а шумните диалози и високите децибели на музиката в купето пречат на концентрацията на водача и отклоняват вниманието му.

Пътните служители на реда предлагат авансово да бъде избран лидерът, който ще ръководи автомобила по противоположния маршрут, а той да ограничи използването на алкохол в празничната нощ и да си обезпечи задоволително сън, с цел да е жизнен на идващия ден. В никакъв случай да не сяда зад кормилото в случай че не е изцяло изтрезнял и не са минали най-малко 8 часа от използването на алкохол. Ако се окаже, че никой не е задоволително жизнен и изтрезнял, с цел да кара по-добре да се отсрочи пътуването. Недоспиването и махмурлукът са не по-малко рискови при ръководство на МПС, от положението на опиване. Ако лидерът усети намаление на тонуса или унесеност по време на пътуването би трябвало да понижи скоростта на придвижване и да усили дистанцията, а най-добре - да спре за отмора край пътя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР