Европейският парламент одобри в четвъртък с призив политическото ръководство в

...
Европейският парламент одобри в четвъртък с призив политическото ръководство в
Коментари Харесай

Европарламентът е притеснен от руска намеса в българските избори. Слабаков и Джамбазки се въздържаха

Европейският парламент утвърди в четвъртък с апел политическото управление в Европейски Съюз и страните членки да противодействат " неотложно и пламенно на съветската интервенция " в демократичните процеси.

В резолюцията също по този начин се приканва " за неотложно и абсолютно освобождение " на всички политически пандизчии и незаслужено хвърлените в пандиза публицисти " в Русия, в това число Алсу Курмашева от Радио Свобода.

Парламентът приема резолюцията в последните часове от мандата си и малко повече от месец преди европейските избори, които в България ще се проведат дружно и с избори за Народно заседание.

Това се случва, откакто в края на февруари Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати постановиха във връзка втората годишнина от войната, а в този момент в документа се приканва в идващите ограничаващи ограничения да бъдат включени и медии, които поддържат Кремъл.

В документа, гласуван с 429 гласа " за ", 27 " срещу " и 48 " въздържал се ", настрана се показва угриженост поради опити за съветска интервенция в идните в България предварителни парламентарни и европейски избори. Двама български евродепутати - Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейските консерватори и реформисти), са се въздържали.

В резолюцията се осъждат " недемократичните " президентски избори в Русия предишния месец, на които Владимир Путин получи шести мандат, и " нелегитимно разширение " към територии в Украйна , които Москва нелегално анексира.

В документа, представен в прессъобщение на Екологичен потенциал, са маркирани няколко съществени точки:
Достоверни изказвания, че някои членове на Екологичен потенциал са получавали възнаграждение, с цел да популяризират съветска агитация и са взели участие в дейностите на проруската медия „ Гласът на Европа “, до момента в който Русия води противозаконна нападателна война против Украйна.Германската " Алтернатива за Германия " би трябвало обществено да разгласи финансовите си връзки, изключително с КремълРусия е главният източник на външна интервенция и дезинформация в ЕСЗагриженост по отношение на съветските опити за интервенция в идните парламентарни избори в България и многочислените парцели на съветски органи в страната За България
Европарламентът показва безпокойствие по отношение на " достоверните отчети за увеличение на опитите на Русия за интервенция в идните избори за българския народен парламент на 9 юни 2024 година ". Той показва мощна угриженост за съществуването на мрежа от сътрудници по дезинформация в обществените и обичайните медии, университетските среди, неправителствени организации и партии, както и че има съветски надзор върху тази мрежа.

Евродепутатите показват и мощна угриженост по отношение на " многочислените парцели на територията на България, които понастоящем са благосъстоятелност на съветски органи, като някои от тези парцели са от стратегическо значение и служат като центрове на съветско въздействие и оказване на напън върху демократичните процеси в страната ".

В резолюцията се приказва и за " заплащане на определени представители за разпространяване на агитация ".
За Европа
Позовавайки се на хипотетични случаи на съветска интервенция от цяла Европа, в това число България, Германия и Словакия , членовете на Екологичен потенциал са обезпокоени от неотдавнашния разпит от ФБР на водещия член на Екологичен потенциал от „ Алтернатива за Германия “ , заради съмнения, че е получил възнаграждение от сътрудници на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април 2024 година на парламентарния му помощник по обвинявания за шпионаж за Китай.

Парламентът приканва „ Алтернатива за Германия “ неотложно да разгласи обществено финансовите си връзки с Кремъл и да оповести задачата и точния размер на всички заплащания, произхождащи от свързани с Москва източници.

Резолюцията приканва Съвета да включи в идния 14-и пакет от наказания против Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, виновни за пропагандни и дезинформационни акции в Европейски Съюз.

Членовете на Екологичен потенциал желаят да отразят глобите, признати от чешкото държавно управление, против „ Гласът на Европа “, както и против украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия непосредствен помощник Артем Марчевски . Те също показват страдание по отношение на способността на „ Гласът на Европа “ да възобнови интервенциите си от Казахстан и приканват страните членки на Европейски Съюз да подсигуряват, че не е наличен на територията на Европейски Съюз.
Алсу Курмашева и другите публицисти
В резолюцията се приканва за " неотложно и абсолютно освобождение и обезщетяване на всички политически пандизчии... незаслужено хвърлените в пандиза публицисти, в това число Алсу Курмашева и Еван Гершкович от " Уолтстрийт джърнъл ".

Наред с други, резолюцията показва Владимир Кара-Мурза, Олег Орлов, Ксения Фадеева, Иван Сафронов и Иля Яшин като политически пандизчии, които би трябвало да бъдат освободени.

Курмашева, основана в Прага журналистка от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, която има двойно поданство - американско и съветско, е арестувана в съветски арест от 18 октомври по обвиняване в нарушение на по този начин наречения закон за " задграничните сътрудници ".
 Алсу Курмашева в съда на 1 април 2024
Медията и американското държавно управление настояват, че обвиняванията са принуда за работата ѝ като публицист. Тя е пътувала до Русия, с цел да посети и да се грижи за старата си майка, и в началото е арестувана, до момента в който е чакала противоположния си полет на 2 юни на летището в Казан, Казахстан, където паспортите ѝ са иззети.

47-годишната Курмашева e упрекната, че не се е записала като задграничен сътрудник по силата на углавен съветски закон, който е ориентиран против публицисти, деятели на гражданското общество и други. Тя е упрекната и в разпространение на погрешни сведения за съветската войска и в случай че бъде наказана, я грозят до 10 години затвор.

През февруари Русия разгласи Радио Свободна Европа за.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР