За четири години Европа е намалила с 5% количеството на

...
За четири години Европа е намалила с 5% количеството на
Коментари Харесай

Всеки българин генерира средно по 3 тона отпадъци на година, трудно достигаме нивото на ЕС

За четири години Европа е понижила с 5% количеството на генериран боклук. През 2020г. той възлиза на 4,8 тона на глава от популацията за страните от Европейски Съюз. За съпоставяне през 2016г. е бил 5,1 т..
Прочетете още
На този декор при потреблението на първични материали е реализиран спад с 3%. С други думи за 2020 година потреблението на годишна база е била 13,7 тона на глава от популацията, а през 2016г. – 14 тона.

Това демонстрират данни от мониторингa на Eurostat, който мери по какъв начин се реализират зелените политики и реализиран ли е прогрес по отношение на понижаване на нездравословното влияние върху околната среда. Те идват на фона на значим пакет от ограничения за стабилно потребление на основни естествени запаси, които Европейската комисия неотдавна одобри.

България мъчно доближава междинното равнище за Европейския съюз.



 

Последните данни, които регистрират количеството на генерирани боклуци, са изчислени  до 2018г.. Важно е да се означи, че за петгодишния интервал до 2023г. страните в Европейски Съюз са подхванали доста и разнообразни ограничения за понижаване на нездравословното влияние на стопанската система и промишлеността върху природата, които тук не са отразени.   

Въпреки това за интервала от 2016г. до 2018г. страната ни бележи растеж на генерирания боклук, който ни праща доста надалеч в статистиката от другите страни в Европейски Съюз. Средно за съюза през 2018г. са били изхвърлени 1 820 кг. боклуци на глава от популацията. В Германия да вземем за пример цифрата е 1 872 кг., а в Румъния 1 115кг.. България регистрира междинен резултат от 3097 кг. боклук на глава от популацията. Въпреки незадоволителния ни резултат, виждаме че, в други страни казусът в това направление е доста по-изразен – като в Белгия, където приблизително един жител генерира към 3500 кг. боклук и Естония – 9711 кг..

Консумираме повече първични материали от междинното за Европейския съюз.



Този откъс от статистиката мери потреблението на първични материали, т.е. непреработен материал, който се употребява в производството. Например недопечен нефт, памук, въглища, сурова биомаса, пластмаса, трупи, въздух и вода.

Консумацията на първични материали оставя отпечатък върху околната среда, който през 2020г. в България е измерен на 20,68 тона на глава от популацията . Осреднения резултат за Европейски Съюз е 13,6т.. В Германия да вземем за пример цифрата е 15т. първични материали, в Белгия – 12,9т.. В Естония обаче коефициентът внезапно скача на 28т. на глава от популацията, а в Румъния той е 30т..

България също така има релативно ниски равнища на преработване на битови боклуци (31.5% по данни за 2018 г.) в съпоставяне със междинните за Европейски Съюз (47.4%). По отношение на общото ниво на преработване през 2016 година в България има коефициент 27%, до момента в който междинното за страните в съюза той е 57%. 

По мотив обстоятелството, че страната ни се намира на едно от първите места в Европейския съюз по боклуци на глава от популацията и единица Брутният вътрешен продукт от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия проучиха, че това " основава риск за несъблюдение на задачите за подготовка за повторна приложимост и преработване на боклуци от семействата и сходни боклуци ". Според камарата индикативен е фактът, че разделно събраните и предадени за преработване битови боклуци в 202 общини в страната са по-малко от 5%, базирайки мнението си на данни на Национален статистически институт. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР