Обичайно нощта е онова време от деня, което е посветено

...
Обичайно нощта е онова време от деня, което е посветено
Коментари Харесай

Какво представлява сънната парализа и опасна ли е за здравето тя?

Обичайно нощта е това време от деня, което е отдадено на съня и почивката. Знаем, че би трябвало да си набираме по осем часа сън дневно, с цел да бъде в добра кондиция и здраве.
Прочетете още
Но има вечери, в които се случват някои странни неща с тялото ни, след което на сутринта несъмнено не се усещаме отпочинали. А едно от най-странните и плашещи неща е сънната парализа.

Какво съставлява сънната парализа

По време на сън тялото се отпуска и волевите мускули не се движат, с цел да не се стигне до пострадвания, до момента в който сънуваме да вземем за пример. Сънната парализа се демонстрира, когато човек се разсъни, до момента в който тялото му е в това отпуснато положение, пише Medical News Today.



Описва се като положение сред пробуждане и сън, в което човек е безсънен, само че не може нито да се помръдне (колкото и да се опитва), нито даже да приказва. По време на тези епизоди най-често хората биват обзети от боязън и тревога.

Най-вече тъй като не могат да помръднат тялото си, а и в множеството случаи сънната парализа е съпроводена от зрителни, слухови и сетивни халюцинации. Така да вземем за пример по време на подобен епизод човек може да усеща, че в стаята има демонична мощ, която го заплашва, а той не може да помръдне.

Добрата вест е, че това са халюцинации, а не действителност. Също по този начин, сънната парализа може и да ни се коства доста страшна, откакто сме я изпитали, само че за благополучие, не съставлява заплаха за здравето. Е, с изключение на изпитаната мощна тревога.



За първи път сънната парализа може да стартира да се демонстрира в юношеските години, а най-честите ѝ епизоди са, когато сме в 20-те и 30-те си години. Не всеки човек обаче се е сблъсквал с това положение, което според Medical News Today засяга към 7.6% от хората.

Сънна парализа може и да е безвредна за здравето, само че би могла да е признак за меланхолия, мигрена и тревога. Повечето хора изпитват епизоди на сънна парализа приблизително по един или два пъти през живота си, а честите ѝ прояви не трябва да се подценяват.

Какво да създадем, с цел да я избегнем

Разбира се, няма по какъв начин на 100% да си подсигуряваме, че един път изпаднали в сънна парализа, в никакъв случай повече няма да ни се случи, само че има някои неща, които могат да понижат възможностите.



Като да вземем за пример да си набиране сред шест и осем часа сън на нощ, да си лягаме и да ставаме едновременно, да затъмняваме добре спалнята.

Интересното е, че колкото и да се опитваме, няма по какъв начин да излезем от сънната парализа посредством опитите си. Епизодите обикновено траят към две минути и събуждането става по натурален път.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР