Южнокорейски професор привлича клиенти към неговата тоалетна с плащане във

...
Южнокорейски професор привлича клиенти към неговата тоалетна с плащане във
Коментари Харесай

Тоалетна плаща в цифрова валута за фекалиите


Южнокорейски професор притегля клиенти към неговата тоалетна с заплащане във виртуална валута
(снимка: CC0 Public Domain)

С потреблението на тоалетна може да платите кафето си или да купите банани в университет в Южна Корея, където човешките боклуци се употребяват за зареждане с сила на постройка.

Д-р Чо Джаи Уон, професор по градско и екологично инженерство в Националния институт за просвета и технологии в Улсан (UNIST), е проектирал екологична тоалетна, обвързвана с лаборатория, която употребява екскременти за произвеждане на биогаз и тор, заяви.

Тоалетната без вода BeeVi употребява вакуумна помпа за изпращане на фекалиите в под земята контейнер. Там микроорганизмите разграждат отпадъците до метан, който се трансформира в източник на сила за постройката, захранвайки газова печка, бойлер за гореща вода и твърда оксидна горивна клетка.
още по тематиката
„ Ако мислим ексцентрично, фекалиите имат скъпа стойност да създават сила и оборски тор. Вложих тази стойност в екологична циркулация”, описа доктор Чо.

Средностатистически човек дефекира към 500 грама дневно, което може да се трансформира в 50 литра метан, пресмята инженерът по околната среда. Този газ може да генерира 0,5kWh електричество или да се употребява за шофиране на кола за към 1,2 км.

Д-р Чо е основал виртуална валута, наречена Ggool, което значи мед на корейски. Всеки човек, който употребява екологичната тоалетна, печели 10 Ggool дневно.

Студентите могат да употребяват валутата, с цел да купуват артикули в кампуса – от прясно сварено кафе до чаша мигновена юфка, плодове и книги. Също по този начин студентите могат да вземат продуктите, които желаят, в магазин и да сканират QR код, с цел да платят с Ggool.

„ Някога си мислех, че изпражненията са мръсни, само че в този момент това е богатство с огромна стойност за мен”, сподели следдипломният студент Хео Хуей-джин за Ggool. „ Дори приказвам за изпражненията по време на хранене, мислейки да си купя всяка книга, която искам”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР