СподелиСловашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера

...
СподелиСловашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера
Коментари Харесай

Роберт Фицо е дошъл в съзнание. Няма опасност за живота му

Сподели
Словашката полиция през днешния ден ще заяви детайлности за покушението против премиера Роберт Фицо, предава БНР. Той беше прострелян през вчерашния ден в град Хандлова и опериран в болничното заведение в Банска Бистрица.

Вицепремиерът Томаш Тараба заяви, че интервенцията е предходна добре и за момента няма заплаха за живота му.

Робърт Фицо е пристигнал в схващане след траялата три часа и половина интервенция в болничното заведение в Банска Бистрица. Откаран е там по неотложност, откакто бе прострелян.

Първоначално се съобщаваше, че е изгубил доста кръв в коремната област, само че след това източници прецизираха, че най-важните артерии не са повредени и загубата на кръв не е толкоз сериозна, колкото се считало. ТАЗ добави, че положението на Фицо се нормализирало и той общувал с лекари. Според малкия екран този факт дава вяра, че тежко раненият Фицо ще се възвърне след покушението.

В лекуването на премиера вземат участие най-хубавите лекари в Словакия.

За стрелбата бе арестуван 71-годишният Юрай Синтула от град Левице, член на Съюза на словашките писатели, създател на няколко стихосбирки.

Оръжието, с което е стрелял, е законно притежавано. В предишното е работил като охранител в търговски център.

Министрите на вътрешните работи и защитата дефинираха случилото се като политическа офанзива.

Изстрелите са били пет, заяви вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Раните са в корема, ръката и крайници. Ещок насочи апел за успокоение към политиците и обществото.

След новината за покушението Народното събрание прекъсна съвещанието си, а опозицията анулира планувания за нощес митинг против политиката на държавното управление на Роберт Фицо.

Президентът Зузана Чапутова дефинира атентата като „ посягане против демокрацията “ и прикани да се постави завършек на реториката на ненавист, както и да не се вършат прибързани заключения.

Осъждаме всяка форма на принуждение и набези против политици – в този дух бяха изявленията на опозицията в Словакия.

Редица международни водачи осъдиха нападението, измежду тях – американският президент Джо Байдън, както и съветският държавен глава Владимир Путин.

Роберт Фицо пое властта за четвърти път предходната есен, откакто неговата партия „ Посока – обществена народна власт “ завоюва парламентарните избори на 30 септември и влезе в коалиция с крайнодясната Словашка национална партия. Правителството насочи външната си политика на изток и спря военната помощ за Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР