Японски учени заключиха, че увеличена слънчева активност е предизвикала силна

...
Японски учени заключиха, че увеличена слънчева активност е предизвикала силна
Коментари Харесай

Установиха причината за силна геомагнитна буря от преди хиляди години

Японски учени заключиха, че увеличена слънчева интензивност е провокирала мощна геомагнитна стихия преди 2600 години , заяви Сайънс алърт. Заключенията им са основани върху исторически източници, които разказват странни червени облаци в небето над Месопотамия.
 
За вероятен пик в слънчевата интензивност в средата на 7-ми век прочие Христа се заприказва въз основа на предходни проучвания, в това число разбор на изотопи на въглерода в годишните пръстени на дървета и на следи от радиоактивни частици в лед в Гренландия. За да дефинират по-прецизно по кое време е имало геомагнитна стихия, експертите употребили мемоари на астролози в Асирия и Вавилон. Свидетелства за странни небесни явления са се съхранили върху глинени таблички с датите на наблюденията .
 
Учените превели редица клинописи от това време и разкрили три споменавания за алено небе или червени облаци , които може да са свързани с интензивно полярно зарево.
 
Въпросните глинени таблички датират от 679-655 година прочие Христа. Трите споменавания съответстват с резултатите от датирането на съдържащите нараснала централизация на изотопа въглерод 14 годишни пръстени на дървета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР