Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на

...
Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на
Коментари Харесай

Гордана Силяновска се закле като президент, нарече страната Македония

" Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Република Северна Македония... ", прочете първите думи от клетвата ръководителят на Народното събрание Йован Митрески, след който Силяновска произнесе " Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония ".

В предизборната си акция Силяновска неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година Това отвори пътя на страната към участие в НАТО.

Отказът ѝ при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на страната провокира реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от ДСИ оповестиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е провокирала рецесия с Гърция.

В наличието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, някогашният президент, повдигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на правосъдната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и други, в първото си изказване като президент Силяновска съобщи, че думите ѝ са " в борба с страстите ", тъй като не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. " Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи " е ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, сподели тя.

" Ще бъда президент и на лявата, и на дясната страна (на седящите парламентарната зала). Ще бъда президент на всички жители, няма да върша разграничаване нито по етнос, нито по вяра, нито по пол, нито по каквото и да е ", съобщи новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска.

Голяма част от словото ѝ бе ориентирано към дамите, " които знаят по какъв начин да се грижат за всички останали, освен за себе си ", които би трябвало да участват по-сериозно в политиката, без значение, че на Балканите обществото е партиархално, само че " мощните дами могат да вземат решение проблемите по друг метод ".

Силяновска съобщи, че ще се пробва с новия парламентарен състав да работи по този начин, че да убеждава, че ветото, което президентът има право да постанова, постоянно не е нужно, че компетентността е критерият, от който ще се води в случаите, когато би трябвало да дефинира представителите на президента в разнообразни препоръки, а " върховенството на закона е това, което може на направи тази страна европейска ".

На публична гала в президентската резиденция Вила Водно в Скопие досегашният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи длъжността на новоизбраната на поста Гордана Силяновска-Давкова.

Двамата изслушаха химна на страната в двора на резиденцията, след което по червен килим в наличието на гвардейци и доста публицисти се насочиха към резиденцията, където организираха и среща на четири очи. Протоколът планува след приемане и предаване на функционалността новоизбраният президент да изпрати до входа на резиденцията предшественика си.

Гордана Силяновска е шестият президент на Република Северна Македония и първата жена на тази функционалност. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР