Япония отбеляза днес 74 години от американската атомна бомбардировка срещу

...
Япония отбеляза днес 74 години от американската атомна бомбардировка срещу
Коментари Харесай

Япония отбелязва 74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима

Япония означи през днешния ден 74 години от американската атомна бомбардировка против западния град Хирошима, заяви ДПА.
Хиляди души участваха в годишната гала, в това число оживели при нападението и задгранични представители. Участниците резервираха минута безмълвие в Мемориалния парк на мира в 8.15 часа. Точно в този час американски бомбардировач Б-29 хвърля атомна бомба върху града в последните дни от Втората международна война.
Безпрецедентната нуклеарна офанзива избива десетки хиляди души за секунди, а в края на годината жертвите на бомбардировката стават общо към 140 000.
Съединени американски щати хвърлят втора атомна бомба три дни по-късно в Нагасаки, на остров Кюшу. На 15 август 1945 година Япония капитулира пред съдружниците, с което се поставя завършек на войната.
Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи прикани през днешния ден в тирада водачите да работят за свят без нуклеарни оръжия, съобщи Асошиейтед прес. Той прикани японското държавно управление да подпише Договора за възбрана на нуклеарните оръжия, утвърден през юли 2017 година от 122 страни, само че отритнат от всички нуклеарни сили.
Японският министър председател Шиндзо Абе пое ангажимент да се придържа към пацифистките правила, само че не даде обещание да подпише контракта.
"Япония е поела ангажимент да служи за мост сред нуклеарните и неядрените страни и да поведе интернационалните старания, като в същото време търпеливо опита да ги убеди да си сътрудничат и да водят разговор ", сподели Абе на церемонията.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР