Вземане на решения без предварително съгласуване с БЛС, липса на

...
Вземане на решения без предварително съгласуване с БЛС, липса на
Коментари Харесай

Обвиниха проф. Салчев в липса на диалогичност, той отрече

Вземане на решения без авансово координиране с БЛС, липса на диалогичност, неявяване на всевъзможен разговор – тези всъщност идентични обвинявания към шефа на НЗОК проф. Петко Салчев прегледа през днешния ден Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

На съвещание, почнало в 19:30 ч, депутатите от Комисията изслушаха шефа на Здравната каса по отношение на писмо от Българския лекарски съюз, което по думите им на няколко десетки страници с съответни образци, основани на текстове от нормативната уредба, демонстрира отхвърли на проф. Салчев от разговор с договорния сътрудник БЛС по въпроси, императивно изискващи подобен. Според съсловната организация всичко, разказано в писмото, дава съображение за предварително преустановяване на мандата на шефа.

Обвиненията

Ролята на „ водещ разпита “ пое депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който зададе редица въпроси на проф. Салчев, свързани с писмото от Лекарския съюз. Всички те се свеждаха в резюме до един: за какво шефът на НЗОК е правил дейности, несъгласувани със съсловната организация на лекарите, само че изискващи сходно координиране по нормативна уредба.

Въпросите засягаха разнообразни времеви интервали, като най-старото „ обвиняване “ датираше от 22 октомври 2021 година, а най-новото – от 25 октомври 2022 година

От въпросите на проф. Ангелов и думите на ръководителя на УС на БЛС доктор Иван Маджаров, както и последвалите отговори от страна на проф. Петко Салчев, се обясни едно главно разминаване: съгласно БЛС предложенията би трябвало да се съгласуват с тях преди внасянето им в Надзорния съвет на Касата, а съгласно шефа на фонда – откакто са гласувани от Надзора.

До консенсус по този начин и не се стигна, само че и двамата интензивно участващи в задаването на въпроси към проф. Салчев депутати – проф. Ангелов и ръководителят на Комисията доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “, видяха проблем в работата на шефа на Касата.

„ От законова позиция наш дълг е да пазиме интереса на всички български жители. Когато има нарушена връзка, несъблюдение на законови правила, липса на контрактуван развой и неглижиране на главния контрактуван сътрудник, смятам, че това нарушава ползите на българските жители, на пациентите, на лекарите и на лечебните заведения, на всички институции, които се финансират от НЗОК “, разяснява проф. Ангелов и съобщи, че съгласно него ползата на лекарите, представлявани от БЛС, не е предпазен.

Доц. Тонев пък от своя страна неколкократно акцентира, че всички образци, дадени в писмото на Лекарския съюз, приказват за липса на диалогичност. „ Диалогичността я виждате единствено със законовите органи, само че не и с сътрудниците като БЛС. Четейки писмото, или сте надскочил, или недовършил по някакъв метод вашата работа “, обърна се той към проф. Салчев.

Като проблем той уточни и маркираните в писмото на лекарската организация непълни стенограми от съвещанията на Надзора на Касата, които са упоменати като образец за липса на бистрота в работата на фонда.

Към всичко това ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров добави и други образци за липса на разговор с управлението на НЗОК: неналичието на взаимни инструкции на Лекарския съюз и Касата. „ За цялата ни взаимна работа имаме едно или най-вече две, при молби от голям брой лечебни заведения да изясним даден проблем взаимно. Нещо повече – наместо такива инструкции се спускат заповеди от шефа на НЗОК към лечебните заведения, без да има право, защото те са договорни сътрудници “, уточни доктор Маджаров. Той съобщи още, че лечебните заведения са се справили с Коронавирус рецесията не поради, а макар управлението на Касата. „ Изключително мъчно беше да се опитваме да работим в полза на лекарите и пациентите в условия, в които месеци наред не се позволяваше на лечебните заведения да подписват контракти за Коронавирус кревати поради управлението на Касата “, разяснява той.

Отговорът

На всички въпроси проф. Петко Салчев отговори по отношение на своите отговорности по нормативна уредба като шеф на НЗОК. Той напомни, че договорният развой се провежда от шефа и в качеството си на подобен е дал материали преди повече от месец какво е свършено, а самото договаряне се прави сред Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. „ За този интервал от 2 години и 10 месеца досега са подписани 14 анекса с БЛС и също толкоз с БЗС, и четири контракта с БФС. Всичко това е минавало през договаряния. Всичко това е договаряно. Така че считам, че ролята ми като шеф е потвърдена с всичките тези анекси “, разяснява той.

Проф. Салчев съобщи още, че шефът не може да договаря каквото и да е без глобата на Надзорния съвет (НС) на Касата. „ Той внася материалите в Народно събрание и по-късно тези материали се изпращат на съответните съсловни организации. Предварителни диалози по това може да се водят, водят се сред специалистите “, сподели проф. Салчев.

На обвиняванията за систематични нарушавания той реагира по този начин: „ При систематични нарушавания, които съм допускал, както се приказва, за какво и досега няма недоволство на нито едно лечебно заведение, че не е получило средства, които е изработило? И два пъти имам одит от Сметната палата без забележки, всички доклади откогато съм шеф са признати от Надзорния съвет, изпратени са в Министерство на здравеопазването и надлежно в Народното събрание – доклада за активността и за бюджета на НЗОК. До момента няма забележки по тези доклади “.

В умозаключение шефът на НЗОК съобщи: „ Безгрешен човек няма и който не работи, той не бърка. Пред всички вас декларирам, че съм отворен за разговор за сключването на НРД с БЛС, стига да пожелаят да подадат ръка “. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР