Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен

...
Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен
Коментари Харесай

НМД атакува във ВАС указанията на НЗОК за условията за отпускане на медицински храни

Национална мрежа за децата (НМД) входира тъжба към Върховния административен съд против оповестените на 30.04.2024 година от НЗОК инструкции за изискванията за разпределяне на медицинските храни, оповестяват от организацията. НМД упорства валидността на документа да бъде анулирана, тъй като в сегашния си тип той незаконосъобразно, голословно и дискриминативно лишава стотици деца и възрастни с тежки положения на белтъчно-енергийно недохранване от достъп до животоспасяваща грижа, декларират от там.

Жалбата нападна две от включените условия за реимбурсиране на храните.

„ За всички пациенти до и над 18 година Указанието за работа със лист на диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване слага голословното и противоправно дискриминативното изискване храните да бъдат употребявани извънредно за независимо хранене. Тази лиматитивна наредба дискриминационно лишава от опция за реимбурсация огромен брой пациенти с белтъчно-калорийно недохранване и с разнородни диагнози и положения, при които непълен банкет на друга храна е вероятен, само че които пациенти също се нуждаят от животоспасяваща храна, показват от НМД.

Второто изискване, атакувано като дискриминативно, голословно и противоправно, касае условието пациентите над 18 година да дават епикриза, удостоверяваща нуждата от слагането на сонда или стома, с цел да покрият изискванията за реимбурсация. В жалбата се показва, че тази лиматитивна наредба също напълно дискриминационно лишава от опция за реимбурсация всички пациенти над 18 година с разнородни диагнози и положения, при които не е належащо слагането на сонда или стома, само че се нуждаят от храните.

Становището на НМД е, че в случай че тези правила останат в действие, то на процедура, в случай че човек е с муковисцидоза и би трябвало да си набира в допълнение калории, с цел да може да се възвърне и да оживее, той ще следва да бъде съзнателно подложен на хирургическа намеса за слагане на гастростома, с всички физически и психически вреди от това, с цел да покрие критериите на Касата и да бъде допустимо да получи храната като здравна грижа от страната.

Към Указанието на НЗОК от края на април напълно липсват претекстове от каквото и да е естество, което е нарушаване на процесуалните правила, настояват от организацията. От НМД акцентират, че претекстовете са наложителен атрибут на един административен акт и съставляват ревю на направените от административния орган в действителност и правни съображения за издадено решение. Неизпълнението на това условие единствено по себе си е задоволително съображение за анулация на процесния акт заради позволеното значително процесуално нарушаване, акцентират те.

От Мрежата считат, че Указанията са издадени без в действителност и правни съображения, като освен това са подценени рекомендациите и безвъзмездната работа през последните години на съдружие „ Общност Мостове “ и НМД, наред с още 24 цивилен организации, десетки педиатри и гастроентеролози, както и на родители от цялата страна, които редовно се застъпваха за правата на децата и възрастните с недохранване, включително съответно за това НЗОК да одобри в Списъка на болесттите, за чието домашно лекуване Касата заплаща изцяло или отчасти медикаменти, медицински произведения и медицински храни. Не са взети под внимание многочислените изявления, експертни мнения и позиции до НЗОК, Министерство на здравеопазването и други институции, споделят още от организацията.

Жалбата е входирана на 14 май 2024 година Очаква се отговорът на институциите.

НМД и съдружие „ Общност Мостове “ са изпратили също и публично мнение до шефа на НЗОК, ръководителя на надзорния съвет на Касата и служебния министър на опазването на здравето. В него, с гореизложените причини, организациите молят Указанието да бъде оттеглено и текстовете в него – изменени, тъй че страната да стартира транспарантно и без дискриминация да реимбурсира храните за всички деца и възрастни в страната, страдащи от недохранване.

Входираната тъжба е налична в уеб страницата на НМД. Официалното мнение -. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР