Вторият по големина храм у нас "Св. Успение Богородично" във

...
Вторият по големина храм у нас "Св. Успение Богородично" във
Коментари Харесай

Вторият по големина храм у нас се нуждае от спешен ремонт

Вторият по величина храм у нас "Св. Успение Богородично " във Варна се нуждае от незабавен ремонт. Над половин милиона лв. са нужни за обновяването на катедралния храм.

Основният проблем е в покрива на катедралата, който при всеки дъжд тече, водата се просмуква в стените и разрушава неповторимите фрески на храма. До този миг митрополията, благодарение на локалната община и финансов покровител, са обезпечили към 2/3 от сумата за ремонт. За останалите пари ще се разчита на даренията от миряни, оповестява БТВ.

Храмът е издигнат преди повече от 130 години, има камбанария, която се издига на близо 40 метра. Той е една от емблемите на Варна.

Основен ремонт на покрива не е юридически от 40-те години на предишния век. 70-годишните фрески, дело на съветския художник Николай Ростовцев, са в голям риск, въпреки да са реставрирани преди 15-тина години. Храмът е монумент на културата и сега от митрополията приготвят документите за ремонта. Успоредно с това върви и акция за обезпечаването на средствата. До момента от акцията са обезпечени към 80 хиляди лв.. Ако нужните средства бъдат събрани идващите месеци, ремонтът на храма ще се извърши през това лято.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР