Новият Интегриран план в областта на енергетиката и климата предвижда

...
Новият Интегриран план в областта на енергетиката и климата предвижда
Коментари Харесай

Ще бъде ли спрян вносът на коли втора ръка?

Новият Интегриран проект в региона на енергетиката и климата планува редица ограничения за по-старите коли - освен възбрана за вноса им в България, само че и блокиране на опциите за препродажбата им вътре в страната: такава информация бе публикувана от няколко издания в последните дни. От тълкуванията на въпросните издания излиза, че хората, притежаващи коли произвеждане отпреди 2005 година, ще ги имат вечно, защото те няма да могат да бъдат пререгистрирани отсега нататък.

В самия документ, изпратен вече за координиране в Европейската комисия, обаче не написа нищо сходно, откри Automedia.bg. Eто какви ограничения планува проектът, и какъв брой от тях ще се трансфорат в действителни правила (важно e да уточним, че те са разказани най-общо като планове, и едвам след удостоверение, че дават отговор на европейските правила, ще бъдат написани по-детайлно).

Забрана за импорт на коли отпреди 2005 - може би

В проекта е записано желание да се ограничи вносът на използвани коли с екологична категория под Евро 4. Стандартът Евро 4 бе въведен от 1 януари 2005 година, само че има и коли, създадени през 2003 и 2004, които го покриват. Целта на тази мярка е, както написа в документа, " попречване на " изхвърлянето “ на остарели дизелови транспортни средства на българския пазар ". Планът категорично разказва това като " евентуална спомагателна мярка ", а не като твърдо желание.

Ограниченията за импорт на остарели коли под Евро 4 от години са факт в страни като Сърбия и Албания. Въвеждането на мярката в България е по-сложно, тъй като тя опонира на европейските правила за свободно придвижване на артикули. Далеч по-практично би било вместо възбрана да се вкара спомагателна екологична такса, която би направила вноса на 25-годишни коли неблагоприятен. Подобен метод години наред прилагаше Румъния.

Впрочем сходна мярка е " след дъжд качулка ": голямата част от старите европейски дизели отпреди Евро 4 към този момент са изнесени в страни като Полша и България. Щеше да има изгода, в случай че бе въведена през 2015, да речем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР