Вторият ден на Коледа - 26 декември е Събор на

...
Вторият ден на Коледа - 26 декември е Събор на
Коментари Харесай

26 декември е Събор на Пресвета Богородица - Ден на бащата

Вторият ден на Коледа - 26 декември е Събор на Пресвета Богородица.

На идващия ден след Рождество Христово, вярващите се събират, с цел да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат респект на св. Богородица, родила Спасителя.

В този ден се празнува паметта на Св. праведни Йосиф Обручник на Светата Дева и паметта на цар Давид като прочут основоположник на Исуса Христа и на Йаков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Йерусалим.

Според националните традиции, през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, поставят богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не би трябвало да работи.

Имен ден имат всички, които носят имената Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.

Денят е разгласен за формален празник от 36-то Народно заседание на 10 декември 1991 година и в сходство с член 154 от Кодекса на труда.

По решение на Второто национално общо заседание на съюза " Ние дамите за достолепие и тъждество " (28 март 1997), църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния татко на Исус, се отбелязва катопразник на бащата. За първи път е празнуван през 1997 година

Към Коледните празници се числи иСтефановден, който се отбелязвана 27 декември. Празникът е отдаден на първомъченика на християнската черква архидякон Стефан.
СъсСтефановдензавършват Коледните празници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР