На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете

...
На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете
Коментари Харесай

Детската театрална студиа при ДКТ „Иван Радоев“ посвещава премиерите си на „Криворазбраната цивилизация“ на празника на българската писменост

На 20, 21, 22 май, в три следващи вечери, можете да гледате „ Криворазбраната цивилизация “, в която вземат участие три разнообразни детски сформира на студиото, сред 6 и 14 годишни деца и юноши.

„ Посвещаваме тези министър председатели на 24 май, денят на българската писменост, култура и просвета, и светите братя Кирил и Методий, тъй като „ Криворазбраната цивилизация “ от Добри Войников, написана през 1871 година, споделя по смешен и назидателен метод за конфликта на обичайна българска просвета с „ вънкашната “ такава, и склонността ни да се прекланяме пред непознатото, отричайки родното. Нима тази тематика не е настояща и през днешния ден?

Нашите спектакли обвързваме и с и на Паисий Хилендарски в „ История славянобългарска “ – да не забравяме произхода си, рода си, езика си, от кое място сме тръгнали и да не се предаваме на непознати въздействия. И през днешния ден звучат все по-актуално думите на Паисий Хилендарски: „ О неразумни и юроде! Поради що се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не приказваш на своя език?... Ти, българино, не се мами, знай своя жанр и език и се учи на своя език! “

Днес „ Криворазбраната цивилизация “ и „ История славянобългарска “ още веднъж ни напомнят да не се водим по непознати езици и култури. Изборът на тази пиеса, показана от феновете артисти към Плевенската детска студиа при ДКТ „ Иван Радоев “ не е инцидентен. Като нейни ръководители имаме за цел, с изключение на да възпитаме децата в живописен и театрален нюх и родолюбие, да обогатим и техните езикови умения, като сме си разрешили да не осъвременяваме езика на текста, а да оставим написаното от Добри Войников такова каквото е – архаично, симпатично и доста богато като език и звучене.
Спектакълът е доста занимателен, тъй като през смеха и сатирата можем да си кажем същински значими неща за днешния ден! Нека не забравяме, че ние сме един вели народ! “, споделя режисьорът и учител в Детската студиа, актрисата от Плевенския спектакъл Ива Николова.

Повече от 20 години живописен началник на студиата е артистът на Плевенския спектакъл Адриан Филипов. През годините са поставяни заглавия като: „ Патиланско царство ” по Ран Босилек; „ Сън в лятна нощ ” по У. Шекспир; „ Шекспиримент ” по „ Крал Лир ” и „ Макбет ” от У. Шекспир; „ Снежанка и седемте джуджета ” от Ами Тола; „ Криворазбраната цивилизация ” от Д. Войников; „ 12 нощ ” по У. Шекспир; „ Снежната кралица ” по Е. Шварц; „ Меко казано ” от В. Петров; „ В дъжд и вятър отново на спектакъл ” от Н. Йорданов; „ Грозното патенце ”; „ Уестсайдска история ” по Артър Лоурънс; „ Спящата хубавица ”; „ Ревизор ” по Н. В. Гогол и други.

Детската студиа към ДКТ „ Иван Радоев “ възпита и сътвори доста бъдещи професионални артисти, като през днешния ден, доказвайки приемствеността сред студиата и професионалния спектакъл, част от художествения състав на театъра са Марияна Петрова, Мариела Богданова и Иван Жунтовски, всички те били част от Детската студиа. Други нейни ученици са артистът Христо Стефан, приключил в НАТФИЗ в класа на Ивайло Христов, актьорите Павел Кинчев и Ивана Бобойчева, режисьорката Детелина Станева, както и Маргарита Мачева – шеф на Благоевградския спектакъл.

Плевенската детска студиа води началото си още през далечната 1959 година, основана от артиста Иван Терзиев, който по-късно става прочут кинорежисьор, споделя особено за нас известният театровед и дълготраен драматург на Русенския спектакъл Крум Гергицов, родом от гр. Плевен и също част от тогавашната Детска студиа. „ Знаменателно събитие в живота на студиата е, че спектакълът „ Огненият меч “ бива сниман и показан на екрана на Българска национална телевизия на 14 юли 1964 година, като излъчването му става „ онлайн “ на сцената на ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “, което се трансформира в незабравимо прекарване за студийците. “

Крум Гергицов напомня, че Плевенската детска театрална студиа е основала известни създатели като драматургът Маргарит Минков, артистът Юри Ангелов, куклената актриса Емилия Маленова, Силвен Панков – дълготраен асистен-режисьор към Българска кинематография.

Текстът приготви Гергана Пирозова, драматург на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ - Плевен
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР